Žugić obećao povećanje plata u zdravstvu, Pozitivna podržala zakon

Tuponja je rekao da njihov zahtjev nije uslovljavanje, već doprinos da se stvari urede. On je dodao da od Žugića i Kovačević očekuje da se danas u toku zasijedanja odgovorno odnesu prema ovom pitanju
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2016. 18:57h

Ministar finansija Radoje Žugić obećao je da će se povećati plate zaposlenima u sektoru zdravstva što je bio uslov da poslanici Pozitivne danas podrže predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Za taj akt je glasalo ukupno 42 poslanika (DPS,manjinske partije, Pozitivna i nezavisni poslanici Damir Šehović i Mićo Orlandić) dok je protiv bilo 12 poslanika (SNP, SDP i nezavisna poslanica Jelisava Kalezić)

Žugić je kazao da je saglasan da se povećaju plate zaposlenima u zdravstvu, te da je to i ranije izjavio.

"Plate im se moraju povećati. Molba je bila da resorni ministar zdravlja ne potpisuje taj kolektivni ugovor dok se neusvoji zakon. Bilo bi nakaradno prvo potpisivati podzakonski akt prije zakona" rekao je

Žugić, dodajući da bi za mjeseci po taj posao treba da bude završen. Ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kalezić kazala je da je kolektivni ugovor sa zdravstvo skoro usaglašen.

Pozitivna je tražila da se u roku od mjesec dana potpiše novi kolektivni ugvor sa zdravstvom. Šef kluba te partije Goran Tuponja kazao je date zarade ne mogu biti manje od povećanja sektoru prosvete.

"Ovaj zahtjev nije uslovljavanje, već doprinos da se stvari urede" ocijenio je Tuponja.

Poslanici SDP -a amandmanski su predlagali da se u zakon uvrste zvanja ljekara specijaliste, supspecijaliste, ljekara opšte prakse, medicinske sestre i visoke medicinske sestre sa većim koeficijentima.

Žugić to nije prihvatio.

Izet Bralić (SDP) ocijenio je da niko ne može gatrantovati zdravstvenim radnciim bolji položaj od toga da budu uvršteni u zakon.SNP je podržao amandman SDP -a.

Šef kluba te partije Aleksandar Damjanović kazao je da daju podršku za taj predlog, te da je isto trebalo uraditi za prosvetu.

Sinikat prosvete nedfavno je potpisao kolektivni ugovr sa resornim ministarstvom na osnovu kojeg su plate zaposlenima u tom sektoru povećanepet odsto.

Zakonom o zaradama u javnom sektoruje omogućeno da više od 800 javnih funkcionera prima platu godinu nakon prestanka funkcije.To rešenje obuhvata predsjednike države, Vlade i Skupštine, nosioce najviših sudskih funkcija, poslanike, ministre, članove Senata Državne revizorske institucije i druge zaposlene koji su u Predlogu zakona svrstani u kategorije poslova A, B i C.

Vlada je platom od godinu po prestanku funkcije, uz veće koeficijente, “častila” i šefove kabineta i savjetnike predsjednika države, Vlade, Skupštine, zatim šefa kabineta predsjednika Vrhovnog suda, savjetnike u VDT-u i Vrhovnom sudu, ustavno-sudske savjetnike, sekretare VDT-a, Sudskog i Tužilačkog savjeta, savjetnike potpredsjednika Vlade, direktore i pomoćnike direktora državnih uprava, agencija, zavoda...

Najveći dio državnih službenika koji su svrstani u kategoriju D (oko 50. 000) imaće i do nekoliko puta manje plate nego ostatak zaposlenih koji su obuhvaćeni u grupama A, B i C.

Vladin stav je da su toj kategoriji plate povećane u rasponu od šest do 16 odsto.

Amandmanskim djelovanje obezbijeđeno je da se zarade zaposlenima u sudstvu i Skupštini određujuju na predlog Sudskog savjeta, odnosno, generalnog sekretara parlamenta u sladu sa planiranim novcem u budžetu.

SDP je prije dva dana na Odboru za ekonomiju predložio da se poboljša položaj zdravstvenih radnika i da se zdravstveni sistem unaprijedi tako što će se uvrstiti zvanja ljekara specijaliste, supspecijaliste, ljekara opšte prakse, medicinske sestre i visoke medicinske sestre sa većim koeficijentima.

Bonus video: