Zvicer: Rezultati nikad bolji, prijave rezultat revolta

"Samo za prvih osam mjeseci smanjeni su troškovi poslovanja za oko 300.000 eura. Smanjen je i broj zaposlenih za gotovo trećinu, značajno je povećana naplata komunalnih usluga"
815 pregleda 21 komentar(a)
Saša Zvicer, Foto: Cetinje-mojgrad.org
Saša Zvicer, Foto: Cetinje-mojgrad.org
Ažurirano: 24.02.2016. 10:56h

Direktor cetinjskog preduzeća "Komunalno" Saša Zvicer tvrdi da je za period od nekoliko godina koliko je na čelu te firme povećao kvalitet komunalnih, pijačnih i pogrebnih usluga.

"Samo za prvih osam mjeseci smanjeni su troškovi poslovanja za oko 300.000 eura. Smanjen je i broj zaposlenih za gotovo trećinu, značajno je povećana naplata komunalnih usluga", rekao je Zvicer.

Dodao je da su tim aktivnostima stvoreni uslovi za nabavku adekvatne opreme i sredstava za rad.

"Nabavljena je nova mehanizacija koja je u potpunosti zamijenila postojeću dotrajalu", kazao je Zvicer.

Dodao je da će građani Cetinja ubuduće moći da plaćaju komunalne usluge i bez provizije, obzirom da je preduzeće "Komunalno d.o.o" otvorilo poslovnicu u centru tog grada.

"Zbog udaljenosti sjedišta Društva od centra grada korisnici su pored plaćanja komunalnih usluga plaćali i proviziju u bankama i pošti. Društvo je otvorilo poslovnicu u Njegoševoj ulici u centru Prijestonice i time omogućilo plaćanje komunalnih usluga bez provizije", rekao je Zvicer.

Grupa radnika ranije je protiv Zvicera podnijela čak 14 krivičnih prijava. Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju sve prijave je odbilo. Zvicer kaže da su prijave inicirane revoltom.

"Radi se o jednom broju revoltiranih radnika, kojima je otkazan ugovor o radu, ali i protiv kojih su pokrenute suspenzije, nakon što su protiv njih pokrenuti sudski postupci zbog zloupotreba. Prijave su podnijeli i neki radnici koji su preraspoređeni na druga radna mjesta", pojasnio je Zvicer.

Bonus video: