Opet obnavljaju kuću Rista Stijovića

Stotinjak građana i članova grupe „KANA Ko ako ne arhitekt” je u nedjelju, obilazeći kulturne znamenitosti Podgorice, posjetilo i Stijovićevu kuću u Staroj varoši, gdje je ukazano na nepoštovanje države i grada prema čuvenom vajaru
109 pregleda 3 komentar(a)
kuća Rista Stijovića, Foto: Arhiva Vijesti
kuća Rista Stijovića, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.02.2016. 17:24h

Konzorcijum, "Civil engineer", "Indel inženjering", "Liming project" i "Verde project", radiće idejno rješenje i Glavni projekat objekata, u okviru kompleksa kuća Rista Stijovića.

Ponuda konzorcijuma od 9.670 eura, je kao najpovoljnija izabrana na tenderu, koji je Agencija za izgradnju i razvoj raspisala 2. novembra 2015. godine.

U rješenju o izboru najpovoljnije ponude se navodi da idejno rešenje treba da bude urađeno 10 dana od dana zaključivanja ugovora, a Glavni projekat 20 dana od dana zaključivanja ugovora.

Kuća čuvenog vajara Rista Stijovića u Staroj varoši je oronula, a krov propao.

U dokumentaciji se navodi da je za glavni objekat, sa natpisom "Rodna kuća Rista Stijovića", predviđena mogućnost “rekonstrukcije objekta autentične arhitekture”, koji sadrži ulaz sa portirnicom, info pult, izložbeni prostor i toalet.

Postojeći pomoćni dvorišni objekat je, kako se navodi, planiran za rušenje i na njegovom mjestu je predviđena izgradnja objekta spratnosti: prizemlje i jedan sprat, ukupne bruto površine 307 metara kvadratnih. Od toga će prizemlje imati 154, a sprat 153 metra kvadratna.

U prizemlju je, kako se navodi, potrebno obezbijediti ulazni dio, izložbeni prostor i depo.

"Izložbeni prostor prilagoditi broju predmeta iz Legata Rista Stijovića koji broji 67 predmeta: 33 skulpture urađene u bronzi, sedam skulptura urađenih u drvetu, šest skulptura urađenih u mermeru, četiri gipsna odlivka, osam reljefa i devet ctreža", navodi se u dokumentaciji.

Na spratu je, kako se navodi, potrebno obezbijediti kancelariju sa bibliotekom, ostavu, čajnu kuhinju i toalete. Predviđeno je da u prostoru rade jedan kustos i čistačica.

Uvijek pred izbore se sjete da je kuća poznatog vajara ruina

Stotinjak građana i članova grupe „KANA Ko ako ne arhitekt” je u nedjelju, obilazeći kulturne znamenitosti Podgorice, posjetilo i Stijovićevu kuću u Staroj varoši, gdje je ukazano na nepoštovanje države i grada prema čuvenom vajaru.

Rekonstrukciju ruinirane vajareve rodne kuće je u više navrata, obično pred izbore, obećavao i bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, ali je sve ostalo na obećanjima.

Za taj posao su za 2008. godinu izdvojene i pare iz budžeta Glavnog grada, pa je prema tom planu za rekonstrukciju Stijovićeve kuće, medunskog kompleksa, istraživačke radove na lokalitetu Duklja i nabavku opreme za biblioteku "Radosav Ljumović" bilo opredijeljeno 500 hiljada eura.

Bonus video: