SMCG: Poštovati pravila profesije i slobodu medija

Mediji, kako se navodi, moraju pratiti istrage, pogotovo u važnim slučajevima, i o njihovim rezultatima obavještavati javnost
54 pregleda 1 komentar(a)
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 23.02.2016. 14:09h

Sindikat medija Crne Gore smatra da je neprihvatljiv predlog poslanice Socijalističke narodne partije (SNP) Snežane Jonice da se ograniči pravo na objavljivanje informacija iz istražnog postupka bez odobrenja glavnog specijalnog tužioca ili sudije za istragu.

Jonica je predložila izmjene Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, navodeći u amandmanu da se podaci o izviđajnom postupku ne smiju objaviti bez odobrenja Glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnog tužioca, koga on ovlasti.

Iz Sindikata su kazali da se protive zadiranju u profesionalna i svaka druga prava novinara.

„Zalažemo se za poštovanje pravila profesije, slobodu medija i razvoj profesionalnih standarda, a ovaj predlog u velikoj mjeri ograničava slobodu medija ali što je još važnije, i pravo javnosti da zna“, saopšteno je iz Sindikata.

Mediji, kako se navodi, moraju pratiti istrage, pogotovo u važnim slučajevima, i o njihovim rezultatima obavještavati javnost.

„Mediji ne treba da vode paralelne istrage i saglasni smo da pravosuđu treba omogućiti da bez pritisaka radi svoj posao, ali ukoliko se usvoji amandman Jonice imaćemo veliki problem zato što će predstavnici pravosudne vlasti ostati bez kontrole javnosti“, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su kazali da je nova rukovodeća struktura Tužilaštva sada pokrenula brojne slučajeve, koje je godinama držalo u fioci prethodno rukovodstvo.

„Ukoliko Jonica bude insistirala na predloženom amandmanu nadamo se da će većina u Skupštini Crne Gore uvidjeti koliko bi pogubno bilo ako dozvole da novinari krivično odgovaraju za podatke koje objave, a do kojih su došli u skladu sa pravilima profesije“, poručeno je iz Sindikata.

Bonus video: