Vujičić: Saradnjom policije i Tužilaštva protiv korupcije

On je ocijenio da je sukob između policije i Tužilaštva oko izbora šefa i članova specijalnog tima donekle blokirao rad specijalnog tužilaštva čime jedinu korist imaju osobe koja su predmet interesovanja tužilaštva
50 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2016. 13:08h

Policija i Tužilaštvo moraju tijesno da sarađuju, jer će jedino tako borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dati rezultate, ocijenio je koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi (GA), Zoran Vujičić.

On je ocijenio da se nakon što je direktor Uprave policije Slavko Stojanović predložio Dragana Radonjića za šefa Policijskog odjeljenja, na šta je glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić dao saglasnost, završila priča koja traje skoro osam mjeseci.

“Nadamo se da će nakon ovog izbora krenuti svi da rade u okviru svojih nadležnosti punom parom, jer je mnogo posla, a još uvijek malo rezultata”, rekao je Vujičić agenciji Mina.

On je ocijenio da je sukob između policije i Tužilaštva oko izbora šefa i članova specijalnog tima donekle blokirao rad specijalnog tužilaštva čime jedinu korist imaju osobe koja su predmet interesovanja tužilaštva.

On je kazao da se poslije toliko vremena došlo do rješenja koje je, kako smatra Vujičić, moglo biti odmah usvojeno samo da je bilo dobre volje i, prije svega, povjerenja.

Vujićić smatra da je njihovo odsustvo uticalo da Katnić javno zatraži pomoć od premijera da bi se riješio problem.

On je kazao da je to u uređenim državama nedopustivo, jer, kako je pojasnio Vujičić, ni premijer nije iznad zakona.

Vujičić je ocijenio da se nameće pitanje, posebno nakon što je Stojanović rekao da su rad i rezultati Radonjića loši, kako je moguće da se on, ako je neraspoređen, i formalno vodi kao šef za privredni kriminalitet, i kako sa takvim rezultatima nije odavno premješten.

On smatra da je sukob između policije i Tužilaštva oko izbora šefa specijalnog tima i članova tog tima donekle blokirao rad specijalnog tužilaštva, od čega jedinu korist imaju, kako je naveo Vujičić, osobe koje su predmet interesovanja Tužilaštva.

“Postavlja se i pitanje kako je moguće da jedan organ koji po hijerarhijskom ustojstvu treba da predstavlja servis Tužilastvu ga blokira osam mjeseci bez ikakvih posljedica”, dodao je on.

Vujičić je ukazao da u predmetu izgradnje zgrade Uprave policije policija nije, prema izjavi Katnića, na zahtjev Tužilaštva uopšte odgovorila, iako, kako smatra, postoje indicije da je došlo do kršenja zakona čak i od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video: