Biciklisti, magistralom vozite na svoju odgovornost, jer se nadležnih ne tiče vaša bezbjednost

Biciklo.me je uočilo potrebu za adekvatnom signalizacijom učestalije pojave biciklista na putevima i uputilo zahtjev Direkciji za saobraćaj da što prije napravi plan i pristupi postavljanju odgovarajućih saobraćajnih znakova
5 komentar(a)
Biciklom na posao, Foto: Facebook
Biciklom na posao, Foto: Facebook
Ažurirano: 23.02.2016. 12:34h

Organizacija Biciklo.me obavjestila je sve bicikliste da regionalne i magistralne puteva mogu koristiti samo na sopstvenu odgovornost, jer, kako navode, Direkcija za puteve i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ignorišu obavezu da obezbjede uslove za sigurnost biciklista na njima, uprkos zakonskoj regulativi koja ih na to obavezuje.

Biciklo.me je uočilo potrebu za adekvatnom signalizacijom učestalije pojave biciklista na putevima i uputilo zahtjev Direkciji za saobraćaj da što prije napravi plan i pristupi postavljanju odgovarajućih saobraćajnih znakova.

“Na naše iznenađenje, stigao nam je odgovor u kome Direkcija za saobraćaj biciklistima ukida prava koja garantuje Ustav Crne Gore, Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Zakon o putevima. Njihova konstatacija da se “…ne može obezbjediti sigurnost biciklista kao učesnika u saobraćaju kada su u pitanju magistralni i regionalni putevi”, takođe poništava i Izjavu o misiji i ključnim ciljevima Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Njihova izjava da “…Direkcija saobraćaja ne može planirati ni postavljati saobraćajne znakove, a neće ni dozvoliti njihovo postavljanje i dovoditi u pitanje njihovu bezbjednost.” upravo je na tragu ugrožavanja bezbjednosti biciklista”, navodi se na stranici Biciklo.me.

Iz te organizacije navode da su obratili i ministru saobraćaja i pomorstva, ali da ni on nije imao vremena da se bavi bezbjednošću građana, te da nije odgovorio na njihov dopis.

“Zbog svega toga smo prinuđeni da obavjestimo sve bicikliste da regionalne i magistralne puteva mogu koristiti samo na sopstvenu odgovornost”, naveli su iz Biciklo.me organizacije, podsjećajući da je otvoreno poglavlje 14. pregovora o pristupanju EU koje se tiče saobraćajne politike, koja se, između ostalog, zalaže i za zaštitu interesa korisnika saobraćajnih usluga, kao i životne sredine.

“Transportna strategija EU 2050, usvojena 2011. godine, ima za cilj kreiranje zajedničkog evropskog transpornog prostora radi dalje integracije svih vidova transporta i prije svega radi smanjenja emisije štetnih gasova 60 odsto do 2050. godine, uzimajući u obzir zahtjeve za energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine. Cilj politike drumskog transporta EU je promovisanje efikasne, bezbjedne i održive mobilnosti i stvaranje povoljnih uslova konkurentnosti i harmonizacija tehničkih standarda u skladu sa zaštitom životne sredine, gdje mi prepoznajemo i dužnosti države prema biciklistima i njihovoj bezbjednosti”.

Bonus video: