Zašto Klikovac nije gonila Anđića i Kostića?

"Kao rukovodilac ODT-a, odgovorna za navodno nezakonito postupanje u izviđajima, čiji je epilog bilo odbacivanje krivičnih prijava protiv Anđića i Kostića"
355 pregleda 4 komentar(a)
Milan Kovačević, Foto: Savo Prelević
Milan Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2016. 20:21h

Penzionisani profesor podgoričke Medicinske škole Milan Kovačević podnio je krivičnu prijavu protiv Osnovne državne tužiteljke Ljiljane Klikovac, optužujući je za zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave.

On smatra da je Klikovac, kao rukovodilac ODT-a, odgovorna za navodno nezakonito postupanje u izviđajima, čiji je epilog bilo odbacivanje krivičnih prijava protiv savjetnika za gimnazije u Ministarstvu prosvjete Miomira Anđića i direktora Medicinske škole Branimira Kostića.

ODT je, u decembru prošle godine, odbacilo krivične prijave, sa obrazloženjem da to što je pravosnažnom sudskom odlukom utvrđeno da je Kovačeviću nezakonito dat otkaz u školi, ne znači da je Anđić zloupotrijebio anketu učenika, kako bi Kovačević dobio otkaz.

Oni dodaju da iz pravosnažne presude proizilazi da je rješenje o otkazu poništeno zbog toga što se na osnovu zapisnika o inspekcijskom pregledu ne može donijeti rješenje o otkazu, a da sud nije ulazio u sadržinu i osnovanost inspekcijskog pregleda.

Kovačević, u krivičnoj prijavi protiv Klikovac, navodi da je ona propuštanjem dužnosti nadzora, omogućila da se u rješenju o odbacivanju krivičnih prijava, nakon 22 mjeseca površnog rada, unesu neistiniti podaci, kao i da se ne razmotre važni dokazi za učinjena krivična djela.

Dalje se dodaje da su ignorisani i obesmišljeni dokazi, posebno presuda Vrhovnog suda, u kojoj se navodi da prosvjetni inspektor nije nadležan da kontroliše i procjenjuje rad profesora i kvalitet njegove nastave.

Kovačević smatra da je upravo presuda Vrhovnog suda, kojom je potvrđeno da mu je otkaz dat nezakonito, jedan od ključnih dokaza za postojanje krivičnih djela u prijavama protiv Anđića i Kostića, a koji je tužilaštvo ignorisalo.

"Procjena rada profesora i kvalitet njegove nastave predstavljaju obavezu i zadatak Zavoda za školstvo i njegovih ovlašćenih službenika-prosvjetnih nadzornika, a ne prosvjetnog inspektora”, istakao je Kovačević.

Po njemu, ključni dokaz za postojanje krivičnih djela je i Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, koji je sačinio Anđić, a potpisao Kostić, u kojem postoje, kako kaže Kovačević, “konkretni primjeri falsifikovanja, na osnovu kojih su me imenovani na zapanjujuće surov i brutalan način, 31.avgusta 2011., bez ijednog jedinog dokaza, prognali sa radnog mjesta”.

“Vijesti” su ranije pisale da je Kovačević, krajem 2014. godine, podnio protiv Anđića i Kostića krivične prijave, zbog nezakonitog otkaza koji je dobio u školi, a na osnovu zapisnika bivšeg glavnog prosvjetnog inspektora.

Prijavu protiv Kostića je podnio zbog omogućavanja nezakonitog inspekcijskog nadzora, te nezakonitog zapošljavanja Anđićeve snahe na njegovo mjesto, tako što je bez konkursa primio u radni odnos.

Tvrdi da je bivši prosvjetni inspektor to učinio uz pomoć svoje supruge Gorice Anđić, pomoćnice direktora Medicinske škole, kako bi na njegovo mjesto nastavnika matematike, zaposlio svoju snahu Milicu Anđić.

Anđić je ranije saopštio “Vijestima je postupao na osnovu anonimne prijave, koju je Prosvjetnoj inspekciji na postupanje dostavila Uprava za antikorupcijsku inicijativu, odbacivši sve optužbe.

Kostić je tvrdio da je postupio po preporukama iz inspekcijskog nalaza, te da je Anđićeva snaha zakonito zapošljena u školi.

Savjetnik za gimnazije već osuđivan

Anđić je već jednom krivično gonjen i pravosnažno osuđen na novčanu kaznu od 1.000 eura, zbog pritisaka za vrijeme drugih inspekcijskih nadzora i davanja netačnih podataka u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Sredinom 2014. godine, on je "iz ličnih razloga", podnio ostavku na funkciju inspektora, nakon što je Komisija za sprečavanje sukoba interesa nekoliko mjeseci zahtijevala da bude razriješen dužnosti.

Prošle godine izabran je za savjetnika za gimnazije u Ministarstvu prosvjete.

Nema odgovora iz tužilaštva

Klikovac se nije javljala na broj dostupan redakciji kako bi prokomentarisala krivičnu prijavu, dok je portparolka ODT-a Danka Ivanović Đerić "Vijestima" odgovorila nešto što je nijesmo ni pitali- da ODT-u nije podnesena krivična prijava protiv Klikovac.

Nakon što su "Vijesti" odgovorile da je u mejlu jasno napisano da je prijava podnijeta Vrhovnom državnom tužilaštvu, te da tražimo komentar na podnešenu prijavu, odgovor iz ODT-a nije stigao.

Bonus video: