Eurydice mreža: Crnogorski obrazovni sistem zatvoren prema migrantima

Priznavanje prethodnih stečenih znanja može biti izbiljan izazov, iako je poseban član koji se tiče te teme integrisan u Lisabonsku konvencije o priznavanju diploma
243 pregleda 0 komentar(a)
Priznavanje diploma problem (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Priznavanje diploma problem (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Uprkos porastu broja izbjeglica i tražilaca azila, većina evropskih zemalja, među kojima i Crna Gora, nema poseban programski pristup njihovom integrisanju u visoko obrazovanje, pokazalo je istraživanje Eurydice mreže.

Priznavanje prethodnih stečenih znanja može biti izbiljan izazov, iako je poseban član koji se tiče te teme integrisan u Lisabonsku konvencije o priznavanju diploma.

Ovu konvenciju, stoji u nalazu, ratifikovale sve zemlje na koje se odnosi izvještaj.

“Uprkos uslovu da ovaj član bude implementiran kroz nacionalno zakonodavstvo, u deset od ovih sistema (Estonija, Hrvatska, Kipar, Letonija, Luksemburg, Rumunija, Slovenija, Island, Crna Gora i Srbija) nijedna procedura nije pokrenuta u cilju priznavanja kvalifikacija izvjeglica, raseljenih lica i lica koja su u statusu poput izbjeglica”, stoji u nalazu mreže, koji nadzire 38 država koje su dio Erasmus plus programa.

Crna Gora je marta 2004. ratifikovala Lisabonsku konvenciju. Dodaje se da polovina evropskih zemalja nudi pristup i mjere učešća za izbjeglice i tražioce azila, mada većina preostalih zemalja pruža samo jedno ili drugo.

“Ima zemalja (Bugarska, Rumunija, Srbija i Turska) koje ne pružaju nijednu od tih mogućnosti”, stoji u nalazu.

Samo šest visokoobrazovnih sistema (Belgija – francuska zajednica, Njemačka, Hrvatska, Italija, Luksemburg i Austrija) vrše monitoring integracije tražilaca azila i izbjeglica u svoje institucije.

Gdje postoje opsežne mjere, one su uglavnom usmjerene na finansijsku i podršku učenju jezika, kao i na usluge usmjeravanja tražilaca azila i izbjeglica.

Bonus video: