Mjere ne pomažu, zagađenje u Pljevljima još veće

Koncentracija PM 10 čestica bila je iznad dozvoljene granice čak 28 dana tokom januara, pet dana više nego u istom periodu 2015. godine
4 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.02.2016. 06:37h

Zagađenje vazduha u Pljevljima u januaru bilo je lošije nego u istom periodu prošle godine, uprkos mjerama koje je Vlada preduzela na rješavanju pitanja zagađenja.

Podaci Agencije za životnu sredinu pokazuju da je prvog mjeseca 2016. godine 28 dana koncentracija PM 10 čestica bila iznad dozvoljene granice.

Prošle godine u istom periodu, bilo je pet dana manje sa prekoračenjem koncentracije.

U januaru ove godine maksimalna izmjerena koncentracija PM 10 čestica iznosila je 549,71, što je 11 puta više od dozoljene.

I koncentracija čestica manjeg promjera PM 2,5 je takođe 28 dana u januaru bila iznad graničnih vrijednosti, od 25 mikrograma po metru kubnom.

Vrijednost tih štetnih materija nije bilo moguće uporediti sa januarom prošle godine, jer u Izvještaju Agencije tog podatka nema.

Maksimalna izmjerena koncentracija tih čestica u tom mjesecu iznosila je 274,26 mikrograma po metru kubnom, što je 11 puta od dozvoljene granice.

Koncentracija sumpor dioksida u vazduhu 15 dana prelazila je dozvoljene granice od od 125 mikrograma po metru kubnom.

U prošloj godini vrijednosti sumpor dioksida četiri dana bile su iznad graničnih vrijednosti.

Sumpor dioksid nastaje kao nus produkt rada fabričkih postrojenja i automobilskih motora. Napada sistem za disanje a rastvarajući se u vazduhu uzrokuje kisele kiše koje uništavaju biljke, metalne konstrukcije i građevine.

Srednje vrijednost visokokancerogene materije benzoapirena u januaru 2016. iznosila je 22,45, što je preko 22 puta više od dozvoljenih granica.

Sadržaj te štetne materije ove godine bio je veći nego mjesec ranije, kada je srednja vrijednost iznosila 21,23.

Stručnjaci tvrde da prekomjerne koncentracije benzoapirena u vazduhu duže vrijeme izaziva rak, jer se zadržavaju u plućima a proces razgradnje traje i do godinu.

Benzoapiren nastaje kao rezultat nepotpunog sagorijevanja energenata a nalazi se i u katranu u izduvnim gasovima automobila, dimu od cigareta...

Za rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima, Vlada je prošle godine opredijelila 570.000 eura, od čega 417.000 hiljada eura za subvencioniranje nabavke briketa i peleta.

Bonus video: