Herceg Novi: Početak gradnje glavne autobuske stanice u ovoj godini

Ranije su odbornici DPS ocijenili da je lokacija za izgradnju Autobuske stanice na Šištetu u Igalu, nepovoljna jer je u blizini zdravstvena ustanova –Institut Dr Simo Milošević
1053 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija za buduću autobusku stanicu
Lokacija za buduću autobusku stanicu

Izgradnja glavne autobuske stanice na Šištetu u Igalu trebalo bi da počne ove godine.

O izgradnji nove autobuske stanice i različitim lokacijama gdje bi se ona gradila, razgovara duže od deset godina, čak su bili urađeni projekti i raspisivani tenderi , koji su poništavani.

“Konačno smo krenuli sa mrtve tačke. Godinama se u realizaciji ovog projekta gubilo vrijeme oko traženja lokacije. Sada su odrađeni geomehanički radovi , završen je idejni projekat koji je radio ing. arh. Veljko Radulović i sada je to rješenje na saglasnosti kod glavnog gradskog arhitekte. Nakon dobijanja saglasnosti radilo bi se projektovanje i konačno raspisivanje tendera za izbor izvođača”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

U kapitalnom budžetu za ovu godinu za tu namjenu planirano je izdvajanje od million eura, što neće biti dovoljno , zato će planom budžeta za 2020. godinu biti osiguran ostatak sredstava .

“Ostajemo pri ideji da radimo u prvoj fazi samostalno, jer je to isplativ projekat, dok će slijedeća faza ići kroz javno privatno partnerstvo. Planirano je da saobraćajnica kojom će se prilaziti autobuskoj stanici bude nastavljena prema naselju Bare čime ćemo doprinjeti razvoju i tog dijela Igala. Mi smo izdali već nekoliko građevinskih dozvola kompaniji “Vildor” koja na tom području gradi 27 objekata i hotel .

“Izgradnjom autobuske stanice, Herceg Novi, odnosno Igalo dobija jedan novi resurs, ne samo taj objekat , već novu saobraćajnicu, parking prostore, podzemne garaže, tržni centar i smještajne kapacitete”, kazao je Katić.

Ranije su odbornici DPS ocijenili da je lokacija za izgradnju Autobuske stanice na Šištetu u Igalu, nepovoljna jer je u blizini zdravstvena ustanova –Institut Dr Simo Milošević.

Sadašnja glavna autobuska stanica građena je prije skoro sedam decenija i ima najnižu-E kategoriju. Firma D Station je početkom decembra prošle godine za 360 hiljada eura kupil objekat od Vektra Boke.

Podsjećamo da je prije osam godina Opština Herceg Novi bila raspisala tender za gradnju Autobuske stanice na koji su se bila javila tri izvođača- dva iz Herceg Novog i jedan iz Hrvatske. Bilo je planirano da se stanica gradi kao privatno javno partnerstvo. Tada je urađen idejni projekat, a investicija je procjenjena na 7,5 miliona eura.

Bonus video: