Ulicama stare i porušene Podgorice

Ispred hotela “Podgorica”, Vukićević je poručio da je Inženjerska komora utvrdila šest nepravilnosti u izmjenama i dopunama Detaljno-urbanističkog plana “Sportsko- rekreativna zona na obali Morače” i uputila dopis nadležnima, na koji im nije odgovoreno
391 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2016. 18:43h

Građani i članovi grupe „KANA - Ko ako ne arhitekt”, njih oko stotinu, obišli su danas kulturne znamenitosti Podgorice i tokom protestne šetnje poručili da treba zaustaviti samovolju institucija čija je nadležnost briga o kulturnom nasljeđu grada.

Na mjestu nekadašnjeg bioskopa, gdje su se u podne okupili građani, arhitekta Borislav Vukićević kazao je da je Kino “Kultura” simbol zločina i uništavanja grada.

“Jedini oskarovac bivše Jugoslavije Dušan Vukotić rođen je preko puta, u Ulici Marka Miljanova br. 37. Nema table, nema ničega.. Nama bitni ljudi očigledno ne znače ništa”, poručio je Vukićević.

Grupa je prošetala do Tabačkog mosta, a zatim i do nekadašnjeg hotela „Crna Gora”, gdje su u toku radovi na hotelu “Hilton”.

Arhitekta Aleksandar Ašanin kazao je da je hotel “Hilton” neuspješna rekonstrukcija i jedan od primjera kako se dodavanjem može oduzeti vrijednosti.

“Hotel 'Crna Gora' je bio sagrađen po projektu pionira crnogorske moderne arhitekture, našeg čuvenog arhitekte Vujadina Popovića 1953. i smatra se prvim primjerom kulture internacionalnog stila u tadašnjem Titogradu, a danas je doveden do neprepoznatljivosti”, rekao je Ašanin.

Vukićević je dodao da je arhitektura starog hotela bila svjetskog ranga i da je prvi “Hilton” otvoren u Istanbulu dvije godine kasnije.

“Ako uporedite slike prvog 'Hiltona' i hotela 'Crna Gora' iz 1953. vidjećete da je to to. Garantujem kad hotel bude otvoren da ga ni u jednom arhitektonskom časopisu nećete vidjeti”, ocijenio je Vukićević.

Građani su zatim obišli kuću Rista Stijovića, gdje je ukazano na nepoštovanje države i grada prema čuvenom vajaru, a zatim i plažu Sastavci.

Ispred hotela “Podgorica”, Vukićević je poručio da je Inženjerska komora utvrdila šest nepravilnosti u izmjenama i dopunama Detaljno-urbanističkog plana “Sportsko- rekreativna zona na obali Morače” i uputila dopis nadležnima, na koji im nije odgovoreno.

Članovi su istakli da ministri kulture i održivog razvoja i turizma Pavle Goranović i Branimir Gvozdenović, kao i gradonačelnik Slavoljub Stijepović već 40 dana ćute, iako su se usaglasili da je hotel “Podgorica” vrijedan zaštite.

Grupa „KANA - Ko ako ne arhitekt” kreirana je u znak protesta, nakon što je kompanija „Normal Tours", čiji je vlasnik Žarko Burić, počela pripreme za izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

Pustili flotu papirnih brodića

Građani su na Sastavcima pustili u Moraču malu flotu papirnih brodića.

Ašanin je rekao da je to učinjeno uz želju da sa brodićima ode svo neznanje, samovolja, bahatost, nerad i loša volja svih onih službi i institucija koje treba da brinu o kulturnom nasljeđu Podgorice.

"Da ode i obilno neznanje sa željom da hotel 'Podgorica' bude zaštićen”, poručio je Ašanin.

Vukićević je rekao da članovi grupe traže da se van snage stave izmjene i dopune DUP-a “Sportsko- rekreativna zona na obali Morače i da se hotel “Podgorica” stavi pod prethodnu zaštitu, što bi automatski značilo obustavu radova na podizanju dvanaestospratnice.

Galerija

Bonus video: