Građani nerado učestvuju u kreiranju javnih politika

Od ukupnog broja servisa koji su dostupni putem portala e-Uprava, kako se navodi u analizi Ministarstva javne uprave (MJU), najviše je onih za fizička lica – 344
196 pregleda 1 komentar(a)
Državna uprava najviše usluga ima za građane, ali ih oni ne koriste, Foto: Vijesti
Državna uprava najviše usluga ima za građane, ali ih oni ne koriste, Foto: Vijesti

Građanima, privredi i zaposlenima u javnoj upravi tokom prošle godine je ponuđen veći broj elektronskih usluga nego ranije, ali je većina i dalje informativnog tipa, a navike korisnika su ostale praktično iste: građani i dalje nerado učestvuju u kreiranju javne politike, a zaposleni u javnoj upravi, i dalje nerado u radu koriste informacione tehnologije.

Prema Analizi stanja e-uprave u Crnoj Gori, koja je objavljena nakon posljednje sjednice Vlade u prošloj godini, na kraju 2018, na portalu e-Uprava 50 institucija je ponudilo ukupno 564 usluge. U odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo 249, to je porast od 126,5 odsto. Od ukupnog broja servisa koji su dostupni putem portala e-Uprava, kako se navodi u analizi Ministarstva javne uprave (MJU), najviše je onih za fizička lica – 344. Na toj internet lokaciji je do kraja 2018. godine uspostavljeno i 197 usluga za pravna lica, te 23 za upravu. Uprkos značajno većem broju ponuđenih usluga, na portalu e-Uprava je i u 2018, kao i prethodnih godina, i dalje najviše onih koje korisnicima nude samo informaciju o tome kako da ostvare neko pravo (388), dok je onih elektronskih, koje omogućavaju korisniku da putem interneta makar djelimično završi neki posao upola manje (176).

Situacija se, u odnosu na prethodne godine, nije promijenila ni kada su u pitanju usluge za fizička lica koje se najčešće koriste.

I dalje su najaktivniji korisnici portala studenit, koji putem interneta podnose zahtjeve za izdavanje studentskih kredita ili se, po završetku studija, prijavljuju za program stručnog osposobljavanja visokoškolaca.

Za taj program, koji je uspostavljen prije sedam godina, inače se i ne može prijaviti drugačije, osim elektronski, putem sajta e-Uprava. Za kredite i program stručnog osposobljavanja na tom portal podnijeto je 7.727 zahtjeva. Svih ostalih je tek 824.

Za ovu godinu, najavljeno je usvajanje novog Zakona o elektronskoj upravi i formiranje posebnog tijela, čija bi uloga bila kreiranje i upravljanje politikom razvoja.

Bonus video: