Grupa entuzijasta iz Berana prenijela na hiljade podataka u Open Street Maps

"Primijetili smo određene rupe u ponudi zbog raznih stvari i primijetili smo u kontaktu sa stranim turistima, biciklistima i planinarima da im najviše nedostaje pouzdana navigacija.Nema mapa štampanih da se nađu, neke su skroz stare", kaže grafiički dizajner Jovan Nikolić
1 komentar(a)
Open Street Mape, Foto: Printscreen (YouTube)
Open Street Mape, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 20.02.2016. 18:48h

Grupa entuzijasta iz Berana okupljenih oko portala pedalaj.me, uložila je ogroman trud i vrijeme da, potpuno volonterski, proteklih mjeseci prenese na hiljade podataka u Open Street Maps i učine region Bjelasice, Komova i Prokletija daleko dostupnijim. Od toga će najviše koristi imati, prije svih, strani turisti koji su, prilikom boravaka na sjeveru naše države, često isticali taj nedostatak, koji im je otežavao boravak i uživanje u prirodi.

"Primijetili smo određene rupe u ponudi zbog raznih stvari i primijetili smo u kontaktu sa stranim turistima, biciklistima i planinarima da im najviše nedostaje pouzdana navigacija.Nema mapa štampanih da se nađu, neke su skroz stare", kaže grafiički dizajner Jovan Nikolić.

Za šest mjeseci oni su volonterskim radom u Open Street Mape unijeli na hiljade nedostajućih podataka posebno interesantnih ljubiteljima planinskog turizma kojih je i najviše tokom sezone. U zahtjevan posao korištena je posebna tehnika.

"Oni se ne bave strogo sportom i nisu tu hobija radi. Uvijek naprave dodatni korak. Imaju jako posjećen portal koji je postao izvor informacija entuzijastima, poklonicima aktivnog odmora koji dolaze u naše krajeve gdje se informišu, skidaju GPS logove i slično", kaže Jelena Krivčević iz Regionalne razvojne agencije.

Značaj njihovog rada podržala je i NTO od koje su dobili sredstva za hosting i domen sajta za narednih pet godina. Google je nedavno Nikolićevom timu dodijelio ulogu regionalnog menadžera za taj posao, pa će čim to bude moguće, na sličan način obogatiti i Google mape.

Bonus video: