Država prijeti da će kazniti Pink M

Agencija može privremeno ili trajno oduzeti odobrenje za emitovanje...
22 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.02.2016. 18:19h

Agencija za elektronske medije kazniće Televiziju Pink M, ako u nedozvoljenom terminu bude prikazivala rijaliti program “Farmu”.

Prema novom Pravilniku o programskim standardima u elektronskim medijima, takvi sadržaji mogu se emitovati isključivo od 23 do 6 časova.

Direktor Agencije Abaz Džafić odgovorio je “Vijestima” da se nova sezona “Farme” emituje samo u tom periodu.

Tvrdi da će Agencija, ukoliko Pink prekrši Pravilnik, pokrenuti proceduru za utvrđivanje odgovornosti za kršenje programskih standarda.

“U slučaju kršenja standarda, Agencija će izreći odgovarajuću kaznenu mjeru propisanu Zakonom o elektronskim medijima”.

Džafić je pojasnio da, prema Zakonu o elektronskim medijima, Agencija može emiteru izreći mjeru upozorenja, ili privremeno ili trajno oduzeti odobrenje za emitovanje, ili pružanje usluge.

”Prema članu 141 Zakona, upozorenje se izriče pružaocu AVM usluge koji prekrši obavezu utvrđenu ovim zakonom, aktom Agencije ili izdatim odobrenjem. Sa druge strane, članom 142 Zakona je propisano da će odobrenje za pružanje AVM usluge privremeno, u trajanju do 30 dana, biti oduzeto ukoliko pružalac AVM usluge i poslije izricanja mjera upozorenja i novčane kazne krši odredbe o programskim standardima predviđenim ovim zakonom. Pored toga, pružaocu AVM usluge kome je prethodno dva puta izrečena mjera privremenog oduzimanja odobrenja, trajno se oduzima odobrenje”.

Prema Pravilniku koji je u ponedjeljak stupio na snagu, propisano je da se rijaliti programski sadržaji, najave njihovog emitovanja i emisije u kojima se prikazuju pregledi dešavanja u njima, označavaju sa oznakom “18” - što sugeriše da nijesu namijenjeni maloljetnicima.

Ti sadržaji, uključuju veoma učestalo, dugo, intenzivno i detaljno prikazivanje sadržaja kao što su nasilje i njegove posljedice - “seksualno nasilje, nago ljudsko tijelo, seksualnost, zastrašujuće scene, pušenje i zloupotreba opojnih droga, alkohola i drugih štetnih supstanci, opasno ponašanje, diskriminatorsko postupanje ili nepristojno ponašanje”.

Mitrović najavljuje tužbe, čak i prestanak rada “ružičaste”

Vlasnik “Pink medija grupe” Željko Mitrović najavio je tužbu protiv države Crne Gore i tri člana Savjeta Agencije za elektronske medije koji su donijeli takvu odluku. U emisiji “Minut, dva” je objavljeno da će Mitrović pojedinačno tužiti univerzitetskog profesora Sašu Kneževića, predstavnika nevladinog sektora Darka Ivanovića i predsjednika PEN centra Mladena Lompara. Članove Savjeta će tužiti za navodnu zloupotrebu službenog položaja, koja je “prouzrokovala ogromnu štetu njihovoj kompaniji, a državu za štetu, koja je nastala donošenjem antievropske i antiustavne mjere”.

Navode da će “Pink medija grupa” sačekati 48 sati, a zatim nastaviti da emituje rijaliti programe, koji u svom sadržaju “nemaju ništa sporno, niti su u suprotnosti sa bilo kojim važećim zakonom ili propisom u Crnoj Gori”.

Mitrović je najavio da će, ukoliko regulator ne povuče svoju odluku, “biti u situaciji da zabrani rad Televizije Pink, na šta je kompanija apsolutno spremna”.

Bonus video: