Forum žena SDP: Vlada obavezna da obezbijedi uslove za razvoj socijalno pravednog društva

Forum žena SDP ističe da je za njih neprihvatljiv sveprisutni neoliberalni koncept u kojem je tržište mjera svih stvari i u kojem su izgubljene i na margine izgurane vrijednosti poput solidarnosti i jednake dostupnosti društvenih resursa
4 komentar(a)
Forum žena SDP, Foto: Sdp.co.me
Forum žena SDP, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 20.02.2016. 18:01h

Vlada je obavezna da obezbijedi uslove za razvoj socijalno pravednog društva u kojem će svaki pojedinac imati podjednaka prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i ravnopravno učešća u svim sferama života, poručeno je iz Foruma žena Socijaldemokratske partije (SDP)

One su kazale da je cilj obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde borba protiv siromaštva i stvaranje jednakih šansi za sve građane, nezavisno o polu, starosnoj dobi, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

Prema njihovim riječima, odgovornost je članica SDP-a, koja u izvornim načelima baštini vrijednosti socijalne pravde kao temelj prosperiteta društva, da ukažu da socijalna pravda podrazumijeva uvažavanje osnovnih ljudskih prava i da je nedopustivo tolerisati nejednakost impliciranu življenjem na granici siromaštva, već stvoriti ambijent poštenja, ravnopravnosti i solidarnosti.

„Crna Gora je po Ustavu država socijalne pravde, samim tim izvršna vlast je u obavezi obezbijediti uslove za razvoj socijalno pravednog društva u kojem će svaki pojedinac imati podjednaka prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i mogućnost ravnopravnog učešća u svim sferama života“, ukazali su iz Formuma žena SDP-a.

One su navele da su posljednjih dana svjedoci kako se socijalna ugroženost pojedinih ranjivih grupa u crnogorskom društvu ne riješava sistemski što je obaveza svake ozbiljne države, nego se pribjegava medijskom promovisanju i skupljanju jeftinih poena na račun riješavanja pojedinačnih problema ljudi koji su nedovoljnom brigom države došli na samu ivicu siromaštva i pukog preživljavanja, bilo da su ostali bez hrane, struje ili krova nad glavom.

„A na potrebu sistemskog riješavanja problema upravo ukazuju poražavajući statistički podaci iz kojih je evidentno da je Crna Gora daleko od Ustavom deklarisane države socijalne pravde i da je naše društvo duboko podijeljeno između bogatih i siromašnih“, navodi se u saopštenju Foruma žena SDP-a.

One su kazale da su svjedoci da pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, kao i obrazovanju nije isti za sve slojeve društva, i da je pažnja i briga usmjerena prema starijoj populaciji na jako niskom nivou, dok ruralno stanovništvo živi u „neljudskim“ uslovima, pri čemu su upravo žene najugroženije.

Forum žena SDP ističe da je za njih neprihvatljiv sveprisutni neoliberalni koncept u kojem je tržište mjera svih stvari i u kojem su izgubljene i na margine izgurane vrijednosti poput solidarnosti i jednake dostupnosti društvenih resursa.

„Stoga 20. februar koji je Generalna skupština UN 2007. godine proglasila Svjetskim danom socijalne pravde, opominje nas da sve nadležne institucije i društvo u cjelini moraju pokazati humanost, odgovornost i preuzeti adekvatne mjere za najugroženije i najranjivijije kategorije stanovništva, kako crnogorsko društvo ne bi ostalo duboko podijeljeno izmedju bogatih i nezbrinutih, siromašnih građana, tj. privilegovane grupe pojedinaca, dobitnika tranzicije i rasprodaje društvenog bogatsva i onih koji će zauvijek ostati zatočenici nepravedne društvene raspodjele“, poručeno je iz Foruma žena SDP-a.

Bonus video: