Ima još dosta mjesta u Nikšiču koje umjetnička gerila treba da "punktira"

Mladi nikšićki entuzijasti od 20. februara prošle godine do danas „punktirali“ su Dom vojske, Dom revolucije, galeriju „A“, „ Zahumlje“, Bedem fest, „Tunjel“, „Blues brothers“ bar, Zavičajni muzej, Njegoševu ulicu, Nikšićko pozorište
119 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2016. 11:07h

Kulturni centar (KC) „Punkt“ iz Nikšića godišnjicu veoma uspješnog rada obilježio je jednočasovnim programom nazvanim “Retrospektiva” u sklopu koga je prikazan film o njihovom nastanku, prezentovane akcije koje su realizovane tokom jednogodišnjeg djelovanja i dodijeljene zahvalnice onima koji su bili uz njih u proteklom periodu.

Mladi nikšićki entuzijasti od 20. februara prošle godine do danas „punktirali“ su Dom vojske, Dom revolucije, galeriju „A“, „ Zahumlje“, Bedem fest, „Tunjel“, „Blues brothers“ bar, Zavičajni muzej, Njegoševu ulicu, Nikšićko pozorište.

Sve je krenulo, podsjetio je Milivoje Krivokapić, od ruiniranog zdanja Doma vojske gdje je organizovana izložba, projekcija eksperimentalnih filmova i koncert. Zatim je uslijedila izložba deset dama u galeriji „A“, pa orange easter parti, veče Marka Devlina, tribut benda „Rain dogs“, učešće na elector stage-u Bedem festa, kao i u projektu „Nove ideje za stare objekte“.

„Umili“ su i „lice“ Njegoševe ulice i restaurirali fasadu kuće stare više od stotinu godina na kojoj su oslikali jedinstveni mural, ali i organizovali vintidž bazar na kome su bile izložene rukotvorine, antikviteti, ali i oldtajmeri.

Na platou Doma revolucije postavili su njegov „odbačeni“ kamen temeljac iz 1977.godine želeći da na simboličan način podsjete na nekadašnju viziju Nikšića kao modernog grada, ali i da „udare temelje novog kulturno-društvenog doba“.

Očistili su plato iza Zavičajnog muzeja koga planiraju ponovo da „punkturaju“ ove godine, a jednogodišnje djelovanje završili su akcijom obnavljanja gradskog orkestra u toku koje su prikupili oko 8.000 eura, a koja će biti nastavljena i tokom ove godine.

„Punkt je osnovan iz potrebe grupe pojedinaca da na inovativan i originalan način poboljšaju i unaprijede društveno kulturnu ponudu grada. Tako je i nastao pojam ’punktiranje’ koji mi definišemo kao kontinuirani proces prenošenja energije i sprovođenja naših ideja na postojeći prostor i svijest građana“, kazao je Krivokapić.

Nastavak „Retrospektive“ zakazan je za večeras kada će u kafe-baru „Floyd“ biti prikazan kratki film o „Punkt“-u u produkciji Fondacije B92 i organizovana izložba, a zatim slijedi džez veče sa Enisom Tahirovićem i Katarinom Bogićević.

KC „Punkt“ su osnovali članovi nevladinih udruženja “Civis Diversus” i “Tunjel” a njihova “misionarska priča” se nastavlja i ove godine jer još dosta mjesta u gradu pod Trebjesom je ostalo koje umjetnička gerila treba da punktira.

Galerija

Bonus video: