Montefarm nabavlja sedam vrsta ljekova: Kupuju ubrzano za 160.000 eura

Raspisani su tenderi za nabavku ljekova protiv karcinoma, astme, visokog pritiska...
82 pregleda 0 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2016. 19:01h

Montefarm je raspisao tendere za nabavku ljekova po ubrzanom postupku, vrijedne ukupno 165.000 eura.

Prema podacima sa sajta Uprave za javne nabavke, tenderi su raspisani za nabavku ukupno sedam ljekova - protiv karcinoma, astme, hipertenzije i morfijuma u flasterima.

Ugovori sa dobavljačima mogli bi da budu sklopljeni najranije u prvoj polovini marta. Iz Montefarma su “Vijestima” kazali da od ljekova, za koje je raspisan tender, fali samo “fosinopril”, koji se koristi kod povišenog krvnog pritiska.

“'Fosinopril' stiže sljedeće sedmice. Ostali ljekovi su ampulirani i imamo ih dovoljno”, istakli su.

U toj zdravstvenoj ustanovi tvrde da u apotekama trenutno nema lijeka “mostrafin” (za liječenje prostate), kojeg “očekuju uskoro, po novom tenderu”, ali ni “nistatin” kapi (protiv gljivica), jer fale kod proizvođača.

Iz “Montefarma” su odgovorili da, zbog prošlogodišnjih zaliha koje su pri kraju, i dalje u ograničenim količinama dobijaju tri lijeka.

Riječ je o tabletama protiv krvnih ugrušaka “pradaxa”, za regulisanje šećera u krvi “onglyza” i protiv osteoporoze “fosavance”.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da će ugovori za nabavku oralnih ljekova sa svim dobavljačima da budu potpisani tokom jučerašnjeg dana i danas.

Godišnja nabavka “Montefarma” procijenjena je na oko 15,77 miliona eura, a riječ je uglavnom o ljekovima koje građani dobijaju na recept.

“Vijesti” su ranije objavile da dva od tri predstavnika Fonda za zdravstveno osiguranje, koji su članovi Komisije “Montefarma” za otvaranje i vrednovanje ponuda na tom tenderu, nijesu željeli da potpišu zapisnike o odlukama za izbor najpovoljnijih ponuđača. Prema nezvaničnim saznanjima, razlog za to su žalbe firme “Adoc” koja se žalila Upravnom sudu zbog navodne diskriminacije i nabavna cijena lijeka “imatinib”.

Alkohol samo uz recept, nova isporuka stići će danas

Uprkos žalbama građana da u državnim apotekama ne mogu da dobiju medicinski alkohol , iz “Montefarma” tvrde da imaju dovoljno količina i da danas stižu i nove zalihe.

“ Alkohol se u Montefarmovim apotekama izdaje na recept i ne smije se prodavati”, pojasnili su.

Ranije su iz “Montefarma” saopštili da su tokom prošle sedmice dobili “entirox”, za liječenje poremećaja rada štitne žlijezde.

Rekli su da je nakon dva mjeseca stigao i “neodaxacin” (kapi za oči) i “memantin” (protiv demencije).

Bonus video: