Radonjić: Nijesmo protiv vojničkog groblja

Radonjić je, međutim, ocijenio da GO nije nosilac priče o izgradnji groblja, već Vlada i resorno Ministarstvo na osnovu ranije donesenih dokumenata
5 komentar(a)
Dušan Radonjić, Foto: Luka Zeković
Dušan Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2016. 17:23h

Predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić ocijenio je da nemaju ništa protiv izgradnje groblja u Golubovcima za poginule njemačke vojnike tokom ranijih ratova, čiji se posmrtni ostaci nalaze u Crnoj Gori.

Izgradnja groblja u sjevernom dijelu vojnog aerodroma Golubovci, površine 2.600 metara kvadratnih, predviđena je Informacijom, koju je nedavno usvojila Vlada.

Radonjić je, međutim, ocijenio da GO nije nosilac priče o izgradnji groblja, već Vlada i resorno Ministarstvo na osnovu ranije donesenih dokumenata.

On je istakao da nijesu pozvani da daju saglasnost, niti im je to obaveza i mogućnost.

"Mi, kao sredina, možemo da budemo za ili protiv", istakao je Radonjić.

Groblje će, kako se navodi u Vladinom dokumentu, biti urađeno po glavnom projektu koji je izradila podgorička firma ,,Arhi grad“, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja će u saradnji sa Ministarstvom odbrane, pratiti realizaciju projekta.

Novac za izgradnju će, kako se navodi, obezbijediti Vlada Njemačke, odnosno, Narodni savez za brigu o njemačkim ratnim grobovima.

Crnogorska i njemačka vlada su 2011. potpisale sporazum o grobovima stradalih u ratovima, kojim je regulisano da će ,,Vlada Crne Gore i Vlada SR Njemačke uzajamno... besplatno i na neograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima”. Bilo je odlučeno da se groblje za poginule njemačke vojnike izgradi u okviru kasarne ,,Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, ali je Vlada izmijenila tu odluku, jer su se porodica Šaranović i predstavnici SUBNOR-a usprotivili.

Protiv izgradnje groblja u Golubovcima izjasnili su se iz Demokratske narodne partije (DNP), navodeći da je to " pokušaj izjednačavanja fašizma i antifašizma".

Bonus video: