Podgorica: Gradiće veće sklonište za napuštene ljubimce

Vrijednost tendera je 12.000, novac će se obezbijediti iz budžeta Glavnog grada
402 pregleda 1 komentar(a)
pas, azil, Foto: Arhiva "Vijesti"
pas, azil, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2016. 17:15h

Preduzeće „Čistoća” objavilo je tender za izradu Glavnog projekta za izgradnju Skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce.

Procijenjena vrijednost tendera je 12.000 eura, a novac će biti obezbijeđen iz budžeta Glavnog grada.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da azil za pse sa pratećim sadržajem obuhvata urbanističku parcelu 2 iz UP “Sanitarna deponija sa reciklažnim centrom’’, ukupne površine 7.898 kvadrata.

Navodi se da je od toga, pod izgrađenim objektima, koji trenutno služe kao prihvatilište za napuštene životinje, obuhvaćena površina od 1.824 kvadrata.

“Plan investitora je da postojeće objekte zadrži i koristi do stavljanja u funkciju novoprojektovanog objekta sa pratećim sadržajem. Novoprojektovani objekat sa pratećim sadržajem treba locirati na preostali slobodni dio parcele”, navodi se u dokumentu.

Glavni projekat izgradnje skloništa za napuštene pse sa pratećom infrastrukturom, kako je objašnjeno, treba da obuhvati objekte sa svim potrebnim sadržajima, prilazni put do sadržaja u okviru lokacije, elektroenergetsku infrastrukturu, hidrotehničku infrastrukturu kao i hortikulturno uređenje lokacije.

Azil za pse, prema projektnom zadatku, treba da ima upravnu zgradu od oko 300 kvadrata, smještajni prostor za pse, koji se sastoji od boksova za smještaj minimum 150 pasa i ograđenu otvorenu površinu za boravak životinja van boksova.

“Činjenica je da je u posljednje dvije godine na prostoru Glavnog grada primjetan nekontrolisani priliv pasa lutalica. Zbog ovakvog stanja... i ograničenih smještajnih kapaciteta u skloništu, nametnula se neophodnost poboljšanja uslova rada i povećanja smještajnih kapaciteta”, navodi se u priloženoj dokumentaciji.

Navodi se da je sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u Podgorici osnovano 2001. u sastavu tadašnjeg Javnog komunalnog preduzeća, a od 2004. godine posluje u okviru “Čistoće’’.

“Za hvatanje i smještanje životinja u skloništu zaduženo je Odjeljenje za hvatanje i zbrinjavanje napuštenih životinja. Poslovi hvatanja i zbrinjavanja pasa sa javnih površina obavljaju se svakodnevno, a sklonište za napuštene kućne ljubimce predviđeno je isključivo za smještaj pasa lutalica sa teritorije Podgorice”, navodi se u dokumentaciji. Javno otvaranje ponuda održaće se 2. marta u 12 sati, u prostorijama preduzeća “Čistoća”.

Bonus video: