U Gornjoj Morači se udružuju: Vide šansu u siru i šljivicima

MZ projekat priprema zajedno sa Institutom za zdravu (organsku) hranu, čiji predsjednik Svetozar Radonjić kaže da su domaćini privrženi proizvodnji domaće hrane
193 pregleda 0 komentar(a)
Gornja Morača, Foto: Privatna arhiva
Gornja Morača, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.02.2016. 16:47h

Gornja Morača mogla bi da postane prvi region u kome će se udružiti poljoprivredni proizvođači, s ciljem očuvanja starih sorti povrća i voća, obnove vodenica i razvoja agroturizma.

Predsjednik Mjesne zajednice Saša Dragović kazao je da u devet sela živi 550 ljudi, a da se više od 150 domaćinstava bavi poljoprivredom i stočarstvom.

“To su do sada bila individualna domaćinstva koja su radila bez neke pomoći institucija. Mi sada šansu vidimo u udruživanju i brendiranu poznatih proizvoda tog kraja, poput moračke šljive ili lisnatog sira”, rekao je Dragović.

MZ projekat priprema zajedno sa Institutom za zdravu (organsku) hranu, čiji predsjednik Svetozar Radonjić kaže da su domaćini privrženi proizvodnji domaće hrane.

“Tamo još postoje stare sorte kupusa, postoji vrunska cvekla, a ono što me posebno fascinira što su sačuvali domaće vrste kukuruza i nekoliko vodenica koje još rade na tradicionaln način. Prvi projekat koji možemo odmah početi da radimo je revitalizacija vodenica na području Gornje Morače, koji je dio većeg projekta koji se zove 'Revitalizacija vodenica u Crnoj Gori', jer žurimo da nam mini elektrane, odnosno tajkuni ne otmu ta mjesta”, kazao je Radonjić.

On je naveo da je posebno značajn drugi projekat - očuvanje genetskih resursa, kao što je kukuruz kolomboć, ovca žuja, krava buša: “Najveći projekat je očuvanje čuvenih moračkih šljivika. U perspektivi planiramo i plantažiranje šipuraka, za šta garantujemo stopostotni otkup sa garancijom banke”.

Dragović je rekao da bi udruženje funkcionisalo po principu nekadašnjih seoskih zadruga. Planirano je pokretanje agroturizma, zasnovanog na vrhunskoj hrani: “Time bi se poboljšao život svih ljudi i ne bi više morali da sami obezbjeđuju tržište”.

Bonus video: