Popović otišao pod pritiskom DPS-a

On se zahvalio svim saradnicima, građanima i predstavnicima lokalne uprave sa kojima je sarađivao dok je bio na čelu Komunalnog i postigao da se Tivat prepoznaje kao jedan od najčišćih i najuređenijih gradova u Crnoj Gori
59 pregleda 23 komentar(a)
Rade Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Rade Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2016. 13:57h

Direktoru Komunalnog preduzeća Tivat Rade Popović (DPS) podnio je ostavku na tu funkciju, nakon što je izbio skandal sa ispostavljenjem Tivćanima 20 odsto uvećanih januarskih računa za odvoz smeća, a na koje Komunalno prethodno nije dobilo zakonom obaveznu saglasnost SO Tivat kao svog osnivača.

„Za odluku o ostavci sam se odlučio isključivo vodeći se moralnim i profesionalnim motivima, u situaciji kada je jedan dio politikanske javnosti u Tivut pokušao da grubo zloupotrijebi jednu tehničku grešku u dnevno političke svrhe. Na taj način su pokušali obesmisliti jedan ozbiljan, veoma zahtjevan i odgovoran posao, koji sam, zajedno sa saradnicima u Komunalnom, uspješno realizovao tokom posljednjih 13 godina. Vjerujući u sud javnosti želim da istaknem da, bez obzira što nije nanijeta šteta Komunalnom, kao i da ni građani neće biti ni najmanje oštećeni, ipak osjećam objektivnu odgovornost, jer sam kao direktor i najodgovorniji za rad Komunalnog, pa i za propuste ovakve prirode.”-stoji u saopštenju koje je Popović tim povodom dodstavio lokalnom Radiju Tivat.

On se zahvalio svim saradnicima, građanima i predstavnicima lokalne uprave sa kojima je sarađivao dok je bio na čelu Komunalnog i postigao da se Tivat prepoznaje kao jedan od najčišćih i najuređenijih gradova u Crnoj Gori

Popović koji nije odgovarao na telefinske pozive „Vijesti“, medijima je prije dva dana kazao da je odluku o povećanju za petinu cijena usluga odvoza smeća za domaćinstva, 16.decembra donio Bord direktora te opštinske firme, i da je on kao izvršni direktor naložio da se po njoj obračunaju i fakturišu januarski računi koje su građani dobili početkom ove sedmice. On je tada potvrdio da u međuvremenu na novi cjenovnik nije dobijena po zakonu obavezna, saglasnot SO Tivat, zbog čega je naknadno novinarima kazao da se odluka Borda neće primjenjivato dok ne prođe propisanu proceduru u Opštini i dobije „zeleno svjetlo“, te da će potrošači biti obeštećeni adekvatnim umanjenjem računa za februar.

Zbog svega toga je reagovala tivatska opozicija koja je potez menadžmenta Komunalnog ocijenila skandaloznim i nezakonitim ponašanjem i zatražila od lokalne uprave da kazni odgovorne.

Sekretarijat za saobraćaj i komunalno-stambene poslove juče je zvanično od Popovića i predsjednika Borda direktora Komunalčnog Ranka Boškovića (SDP) zatražio da se u roku od tri dana pismeno izjasne kako je došlo do toga da građani za januar dobiju nezakonito uvećane račune.

Bošković je „Vijestima“ to potvrdio dodajući da je napisao obrazloženje u kojem stoji da je Bord direktora takvu odluku donio na sjednici 16.decembra, nakon čega je ona morala biti upućena u skupštinsku proceduru, na davanje saglasnosti od strane odbornika u SO Tivat. Pred njima se na sjednici lokalnog parlamenta 28.decembra, našao samo finansijski i program rada Komunalnog za 2016, ali ne i odluka Borda o novim cijenama, pa se sve što se kasnije dešavalo u smislu obračuna i fakturisanja računa građanima, ne može pripisati kao greška Bordu direktora, već Popoviću kao izvršnom direktoru firme.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ Popović je ostavku podnio na traženje svoje partije – DPS iz koje mu je navodno poručeno da će ukoliko sam ne ode, biti smijenjen zbog velikog propusta koji je došao u za tu partiju veoma osjetljivom trenutku – u predvečerje lokalnih izbora zakazanih za 17.april.

Bonus video: