Da li se ovako vodi briga o nepokretnom kulturnom dobru?

Tabački most na Ribnici i okolina izgledaju kao pravo ruglo, smeće, šut i razni otpad su razbacani, a ostaci ćuprije su oronuli.
89 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2016. 07:33h

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara juče su saopštili da je Tabački most na Ribnici rješenjem od 25. marta prošle godine dobio status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja.

Iz Uprave su reagovali na tekst "Tabački most neprepoznatljiv", u kojem se navodi da je stari most na Ribnici do pola nasut sa obje strane zemljom.

Tabački most na Ribnici i okolina izgledaju kao pravo ruglo, smeće, šut i razni otpad su razbacani, a ostaci ćuprije su oronuli.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara, kako se navodi u rješenju, utvrdila mjere i uklanjanje svih nelegalno izvedenih intervencija, sudeći po stanju na terenu nije učinjeno ništa da se uklone podzide i betonirani dijelovi urađeni 2014. kada je počela rekonstrukcija.

Rješenje pokazuje da Tabački most iz doba Osmanlija posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, ali i istorijski, vaspitno-obrazovni, umjetnički, tehnički značaj.

U rješenju o utvrđivanju statusa kulturno dobro za Tabački most piše i da savremeni, višespratni stambeno-poslovni objekti izgrađeni u blizini umanjuju ambijentalne vrijednosti lokacije svojim gabaritima i materijalizacijom.

Galerija

Bonus video: