Komunalci upozoravaju gradonačelnicu: Naše smeće drugi da ne diraju

“Upozoravamo preduzeća koja se bave ovom djelatnošću da kamionima ne kreću ka Kolašinu”, poručili komunalci
5 komentar(a)
Kolašin smeće, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin smeće, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.02.2016. 20:31h

Nema utemeljenja u Zakonu o štrajku najava kolašinske vlasti - da će iz drugih opština angažovati preduzeća i radnike za odvoz komunalnog otpada i pražnjenje kontejnera.

To su juče saopštili iz štrajakačkog odbora Komunalnog preduzeća Kolašin.

“To bi moglo proizvesti nesagledive posljedice po poslodavca i odgovorno lice zbog visokih kazni koje bi izrekla Inspekcija rada. Ukoliko bi se pribjeglo tim nezakonitim radnjama, obavijestićemo Inspekciju rada, radikalizovati štrajk i podnijeti krivične prijave. Zato upozoravamo preduzeća koja se bave ovom djelatnošću da sa kamionima ne kreću ka Kolašinu”, poručili su radnici Komunalnog.

Oni su reagovali na izjavu gradonačelnice Željke Vuksanović, koja je rekla da neće dozvoliti da grad bude zatrpan smećem i da će zato donijeti odluku da taj posao obavlja neka druga firma.

Iz štrajkačkog odbora juče su poručili i da nije tačno da Opština tom preduzeću duguje 10.000, odnosno 20.000 eura, kako su to saopštavali predstavnici izvršne vlasti. Finansijska služba tog preduzeća je, kako kažu, ustanovila da je samo za pretprošlu godinu - dug Opštne prema Komunalnom bio 150.000 eura.

„Nastavljamo sa štrajkom, tražimo isplatu osam plata i potpisivanje ugovora o održavanju javnih površina, a minimum procesa rada se realizuje našim angažovanjem ispred ispred Doma zdravlja, dvije škole i vrtića”, kazali su štrajkači.

Nakon nesuspjelog pokušaja dogovora sa štrajkačima, Vuksanović je rekla da Opština tom preduzeću duguje 10.000 eura, ali da Komunalno od građana i pravnih subjekata potražuje oko 360. 000 eura.

Tada je rekla da ta firma mora biti održiva i da je zato neophodna i što hitnija sistematizacija.

“Javno preduzeće mora biti održivo. To je monopolistička firma, koja je dobila od osnivača mehanizaciju i ostala sredstava za rad. Plate su zaradili oni koji su čistili grad, ali pitanje je da li su i oni koji su bili dužni da te usluge naplate. Rješenje njihovih probema je na njihovom poslovodstvu”, kazala je Vuksanović.

Na gradskim ulicama vidljivo je da službe Komunalnog preduzeća danima ne obavljaju posao. Gotovo svi kontejneri su puni, pa građani odlažu smeće na prostoru pored njih.

Bonus video: