Rekonstrukcija magistralnog puta Nikšić-Vilusi biće gotova za tri mjeseca

„Moramo završiti tendersku proceduru oko projektovanja. Ona će biti gotovo do kraja ove ili početkom naredne godine i odmah bi krenuli sa tenderima i odabirom izvođača“, kazao je Parača
565 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2016. 20:56h

Rekonstrukcija dijela magistralnog puta Nikšić–Vilusi, kod Trubjele, u dužini od 2,5 kilometara biće završena za tri mjeseca. To je kazao direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača koji je zajedno sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem i saradnicima obišao radove na pomenutoj trasi.

Vrijednost pomenutih radova, koje izvodi nikšićka firma “Mehanizacija i programat” je 880 hiljada eura.

Na tom dijelu puta u junu 2014.godine urađena je rekonstrukcija u dužini od 5,5 kilometara, od od čega je treća traka na dionici od 2,7 km. Vrijednost tog projekta bila je 2,49 miliona eura, a radove je izvelo isto preduzeće.

“Ovaj dio puta koji se ispravja bio je najlošiji po karakteristikama na ovom dijelu do Vilusa i dalje prema Risnu“, kazao je Grbović.

Parača je kazao da će Direkcija za saobraćaj nastaviti sa rekonstrukcijom puteva u nikšićkoj opštini.

“Ovih dana se spremamo da raspišemo tender za rekonstukciju putnog pravca Petrovići–Vraćenovići u dužini 13 kilometara, a vrijednost radova je oko četiri miliona eura. Privodimo kraju projektnu dokumentaciju za granični prelaz Ilino brdo, gdje ćemo rekonstruisati oko šest kilometara puta, od čega kilometra treće trake“, kazao je Parača.

Narednog mjeseca, prema njegovim riječima, raspisaće tender za projektovanje za više putnih pravaca – rekonstrukcija magistralne mreže od Vilusa do Trubjele u dužini od sedam kilometara, od petlje u Nikšića prema Šavniku 5,5 kilometara, kao i 17 kilometara puta na relaciji Nikšić – Vilusi.

„Moramo završiti tendersku proceduru oko projektovanja. Ona će biti gotovo do kraja ove ili početkom naredne godine i odmah bi krenuli sa tenderima i odabirom izvođača“, kazao je Parača.

Prema riječima Grbovića put prema Vraćenovićima i graničnom prelazu je od velike važnosti za opštinu Nikšić, posebno zbog teretnog saobraćaja.

„Takođe rekonstrukcija ovog dijela puta do Vilusa i dijela puta od obilaznice do Jasenovog Polja je značajna jer je ljeti ta dionica jako frekventna i sve veći broj turista koristi ovaj putni pravac. Planiranim rekonstrukcijama u Nikšiću bi se riješili praktično svi glavni problemi na državnoj putnoj infrastrukturi“, kazao je Grbović.

Parača: u planu je rekonstrukcija 220 km magistralne mreže u CG

Prema riječima direktora Direkcije za saobraćaj u planu je rekonstrukcija 220 kilometara magistralne mreže u Crnoj Gori.

„Put Cetinje-Podgorica osim tunela Mekavac po nekim našim planovima trebalo bi u potpunosti da bude gotov do početka turističke sezone“, kazao je Parača.

Tu je i putni pravac prema Budvi koji se radi na tri lokaliteta, a na tom putnom pravcu planirani su i radovi na još četiri lokaliteta a, kako je kazao Parača, nakon odabira izvođača radova znaće da li će poslovi početi prije ili nakon završetka turističke sezone.

Galerija

Bonus video: