Mijajlović zapošljavao da učini sinu

"Sin mi je rekao - daj da ga izvadimo iz nekog kamenoloma gdje je Todorović radio”, kazao je Veselin Mijajlović u sudu
214 pregleda 8 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.02.2016. 09:29h

Direktor „Regionalnog centra za podvodno deminiranje“ (RCUD) iz Bijele Veselin Mijajlović negirao je juče na saslušanju pred Osnovnim sudom u Herceg Novom, tvrdnje dvojice bivših radnika te JU koji su RCUD tužili zbog neisplaćenih honorara.

Bivši roniloci i demineri Dalibor Todorović i Veselin Dubljević traže isplatu dnevnica koje im kako tvrde, nisu izmirene u punom iznosu za posao podvodnog deminiranja rijeka i jezera u blizini bugarskog grada Čelopečeno.

Mijajlović koji se juče konačno pojavio pred sutkinjom Aleksandrom Krivokapić-Kuhar, čije je izuzeće tražio prije mjesec, kazao je da ne postoji nikakav dug prema Todoroviću i Dubljeviću, istakavši da je cifra od 700 dolara dnevno, koliko su naveli u tužbi, zapravo dnevni „trošak angažovanja ronioca“ po cjenovniku koji je još 2003. usvojio UO RCUD.

"To ne znači da je taj iznos honorar ronioca“, kazao je Mijajlović, dodajući da je roniocima u Bugarskoj obračunavao dnevnicu od 183 eura koliko ona iznosi za državne službenike po aktima Vlade.

Naveo je da je sve ponude, ugovore i finansijske izvještaje oko tog posla obrađivao Konstantin Maljukanović iz RCUD-a, a on kao direktor potpisivao i da je sve urađeno po zakonu. Todorović ga je upozorio da je Maljukanović negirao takvu svoju ulogu, kao i da je Mijajlović honorare koje je davao roniocima angažovanim u Bugarskoj, knjižio kao putne troškove i time izbjegao plaćanje poreza.

"Pojedinačno su svi iz RCUD-a angažovani u Bugarskoj dobili po sedam do osam hiljada dolara, pored redovnih plata. Kad god sam tamo dolazio, ja sam ulazio u vodu da pogledam što ste vi uradili", kazao je Mijajlović.

Todorović je uzvratio da Mijajlović nijednom nije zaronio u Bugarskoj i da to pokazuju i dnevnici ronjenja.

Sve je međutim, ostalo u sjenci Mijajlovićevih tvrdnji o navodnoj nelojalnosti Todorovića i Dubljevića koje je on „zaposlio u RCUD-u i omogućio im da steknu diplome i zvanja“ koja sada kako je rekao, koriste u privatnoj firmi „Big Blue“ i istoimenoj NVO, nudeći iste usluge koje su u opisu posla RCUD-a.

Mijajlović je pojasnio da je Todorovića zaposlio 2010. u RCUD-u "kao kuma mog sina i stavio na rukovodeće mjesto odjeljenja koje nije imalo ni jednog zaposlenog".

"Sin mi je rekao - daj da ga izvadimo iz nekog kamenoloma gdje je Todorovič radio. Nisam imao gdje da ga stavim, pa sam ga rasporedio u Odjeljenje diverzanata i protivdiverzanata. Todorovića sam postavio za rukovodioca tima u Bugarskoj, iako on tada nije imao nikakve kvalifikacije. Dubljevića koji je 2010. uzeo otpremninu iz Boksita, u RCUD sam primio kao podvodnog deminera na brojne intervencije, između ostalih i mog sina", objasnio je Mijajlović.

Na konstataciju Dubljevića da objasni kako svom sinu ne zamjera što dok radi u državnom RCUD-u, ima i privatnu firmu za izvođenje podvodnih radova „Aquanaut“, Mijajlović je odgovorio da to nije bitno jer se „Aquanaut“ koji njegov sin Danilo posjeduje od 1996, ne bavi podvodnim deminiranjem, a da RCUD „nema pravo da izvodi bilo kakve podvodne radove“.

Suđenje se nastavlja 22.marta saslušanjem finansijskog vještaka.

Bonus video: