Herceg Novi: Otkazan Evropski forum žena

Podsjećamo da je inicijativu da Herceg Novi bude domaćin ženama Evrope pokrenula Nataša Aćimović koja je tada obavljala funkciju predsjednice Opštine
0 komentar(a)
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.02.2016. 14:27h

Otkazan je Evropski foruma žena pod nazivom „Evropske perspektive bez šminke“ koji je trebalo da bude održan od 24. do 26. februara u Herceg Novom. Otkazan je i program revije evropske kinematografije, poznat kao nagrada „Lux Prize“.Evropski forum žena je veliki međunarodni projekat koji okuplja žene lidere u oblasti politike, lokalne i državne uprave, kulture, umjetnosti, preduzetništva i drugih oblasti.

“Zbog trenutnih objektivnih političkih okolnosti u Herceg Novom, primorani smo da odložimo Evropski forum žena i reviju filmova evropske kinematografije” saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine.

Podsjećamo da je inicijativu da Herceg Novi bude domaćin ženama Evrope pokrenula Nataša Aćimović koja je tada obavljala funkciju predsjednice Opštine. Kako je Upravni sud poništio odluku o izboru Aćimović, prema tumačenju pravnih eksperata i sve odluke koje je ona donijela su nezakonite.

Bilo je planirano da se Forum održi u okviru projekta Evropska prijestonica kulture 2021, a izabran je termin koji obuhvata i Praznik mimoze, manifestacije koja je važna segment u prezentaciji turističke i kulturne ponude Herceg Novog. Konkretna podrška ovoj inicijativi stigla je od njemačke političarke i predsjednice Evropskog pokreta žena Doris Pak, koja je ujedno i koordinatorka nagrade Evropskog parlamenta za kinematografiju “Lux Prize”., čija je prezentacija planirana u okviru Foruma.

“Dolazak najuticajnih žena iz evropskih institucija, kompanija, nevladinih organizacija, te poznatih umjetnica i kulturnih radnica, biće organizovan kada se stvore adekvatni uslovi za realizaciju jedne ovako važne manifestacije za grad Herceg Novi”, navedeno je u saopštenju, kao i da će “o novom datumu održavanja manifestacija mediji i javnost biti blagovremeno obavješteni”

Bonus video: