U 83 države bolje nego u Crnoj Gori

Prva globalna studija pokazala je da su vodeće na listi Belgija, Portugal i Španija sa Kenijom, jedinom državom van Evrope koja je rangirana među prvih deset, dok su na dnu Palestina, Eritreja i Ekvatorska Gvineja
56 pregleda 7 komentar(a)
zlostavljanje djece, dijete, Foto: Shutterstock.com
zlostavljanje djece, dijete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.02.2016. 15:09h

Po mogućnosti djece da na sudu efikasno zaštite svoja prava, Crna Gora je na 84. mjestu na svijetu, saopšteno je iz Međunarodne mreže za prava djeteta (CRIN).

Prema istraživanju CRIN-a, Crna Gora je i jedna od zemalja gdje postoje primjeri kako bi trebalo da izgleda pristup pravdi za djecu. Prva globalna studija pokazala je da su vodeće na listi Belgija, Portugal i Španija sa Kenijom, jedinom državom van Evrope koja je rangirana među prvih deset, dok su na dnu Palestina, Eritreja i Ekvatorska Gvineja.

U saopštenju CRIN-a piše da je tokom istraživanja uzeto u obzir i da li djeca mogu reagovati kada su im prava ugrožena, legalne resurse koji su im dostupni, praktično razmatranje preduzimanja pravnih radnji i da li sudije primjenjuju međunarodnu legislativu o pravima djeteta u presudama.

“Izvještaj nudi model kako bi trebalo da izgleda pristup pravdi za djecu, na osnovu primjera iz cijelog svijeta. Dok mnogi stižu iz zemalja pri vrhu rang-liste, drugi su pronađeni u zemljama kao što su Angola, Crna Gora, Jamajka, Nepal, Filipini ili Eritreja”, stoji u saopštenju.

Direktorica CRIN-a Veronika Jejts kazala je da je suština pristupačnosti pravdi promjena percepcije.

“Bitno je prepoznati da to dijete, kao i punoljetni, imaju ljudska prava i da moraju da budu sposobna da ih koriste i vjeruju u pravni sistem kako bi došli do pravde za sebe”, istakla je.

Predsjedavajući Komiteteta za prava djeteta Ujedinjenih nacija Bendžam Davit Mezmur rekao je da rang-lista država nije tu samo da istakne ko dobro a ko loše radi, već da podstakne države na akciju i natjera ih da se poboljšaju.

Bonus video: