JP Nacionalni parkovi: Navodi CZIP su tendeciozni

"Do današnjeg dana Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore nije dostavljena niti jedna prijava NVO CZIP u vezi sa krivolovom na ovom prostoru, pa ne vidimo razloge za prozivanje NPCG u javnosti, osim u želji za sopstvenom promocijom"
1 komentar(a)
Solana, Foto: CZIP
Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 16.02.2016. 14:47h

Izjava NVO CZIP-a da "krivolovci slobodno šetaju tim područjem i pored Službe zaštite", kao i objavljene fotografije sa lovačkim čekama i čaurom na prostoru Solane, predstavljaju tendecioznu namjeru NVO CZIP-a kojom se izražava sumnja u rad licencirane firme fizičke zaštite na prostoru Solane angažovane od strane JPNPCG, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Iz JPNPCG su reagovali na tvrdnje Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da trenutno stanje na Solani "najbolje pokazuju lovačke čeke i čaure na nasipima što ukazuje na činjenicu da se krivolovci slobodno šetaju ovim područjem i pored službe zaštite, koja po navodima Nacionalnih parkova, redovno obilazi teren“.

"Po tom principu, na isti način, mogla bi da se stavi pod sumnju i fotodokumentacija koju je uradio NVO CZIP o krivolovu jer se iz iste ne može pouzdano zaključiti kada su fotografije snimljene i da li su uopšte snimljene na prostoru Solane i u vrijeme preuzimanja upravljanja prostorom Solane od strane JPNPCG. Takođe je maliciozno komentarisati, a kako je NVO CZIP naveo, da je na prostoru Solane svakako bilo krivičnih djela iako ih ni Služba zaštite, ni NVO, ni građani nisu prijavili. Ovakve tvrdnje ne doprinose stvaranju povjerenja između svih subjekata uključenih u zaštitu i očuvanje ovog prostora, kao ni kod ukupne javnosti, navode na ad hoc sumnje i kao takve ne priliče ozbiljnim organizacijama kakvim se NVO CZIP predstavlja. Takvim izjavama se bez ikakavog pokrića i dokaza pokušava iskazati sumnja u dosadašnji rad JPNPCG na prostoru Solane", navodi se u reagovanju JPNPCG.

Podsjetili su da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore dan poslije potpisivanja Ugovora o zakupu cjelokupne imovine Solane, u cilju fizičke zaštite prostora Solane, 25. avgusta 2015. godine, sklopilo Ugovor o pružanju usluga fizičke zaštite lica i imovine sa "Vector system security" DOO iz Nikšića.

"Od preuzimanja upravljanja prostorom Solane, Javnom preduzeću, od ove firme do sada nije prijavljen niti jedan slučaj krivolova. U cilju tačnog informisanja javnosti ističemo da su se na prvom internom sastanku sa predstavnicima NVO CZIP koji je održan 8. septembra 2015. godine u JPNPCG u Podgorici i na kojem je prisustvovao ornitolog NVO CZIP-a Darko Saveljić, predstavnici JPNPCG usaglasili da predstavnici NVO CZIP o svakom slučaju krivolova obavjeste koordinatora fizičke zaštite Solane o svim eventualnim bespravnim radnjama koje budu primjetili na tom prostoru kako bi se njihovi počinioci u najhitnijem roku sankcionisali, a negativni efekti po ukupan biodiverzitet Solane odrazio u najmanjoj mogućoj mjeri. Do današnjeg dana Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore nije dostavljena niti jedna prijava NVO CZIP u vezi sa krivolovom na ovom prostoru, pa ne vidimo razloge za prozivanje NPCG u javnosti, osim u želji za sopstvenom promocijom", navodi se u reagovanju.

Iz JPNPCG dodau da su 21. decembra 2015. godine uputili dopis NVO CZIP u vezi sa organizovanjem sastanka o aktivnostima kroz koje bi ta NVO vršila monitoring ptica na Solani i gdje bi jedna od tema bila i informacija o projektnim aktivnostima na tom prostoru. Do danas, kako tvrde, JPNPCG nije dobilo odgovor NVO CZIP u vezi sa istim.

"Ovom prilikom ističemo da su sve naše dosadašnje inicijative upućene NVO CZIP-u cilju organizovanja zajedničkih sastanaka radi razmjene informacija o prostoru Solane i dobijanja podataka o aktivnostima te NVO koje su finansirane kroz projekte, a sve u cilju dobrog upravljanja, ostale bez adekvatnog odgovora i da nismo našli razumjevanje niti odgovor na naše dopise. S druge strane, ova organizacija je našla za shodno da potražuje podatke o zimskom cenzusu ptica na Solani. Zimsko brojanje ptica na prostoru Solane rađeno je u okviru Redovnog zimskog prebrojavanja ptica (IWC) i na ovom prebrojavanju učestvovali su ornitolozi JPNPCG i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore. Nakon obrade podatke, isti će biti predstavljeni javnosti".

JPNPCG ističe i da se sjednica Savjeta realizuju u skladu sa obavezama članova Savjetodavnog tijela.

"Napominjemo da u proteklom periodu od kada smo upravljači prostorom Solane, svakako opravka pumpe, kako je NVO CZIP naveo u tekstu, nije jedina aktivnost koju smo realizovali, već su informacije o našim aktivnostima blagovremeno objavljivane u medijima. Navedeno svakako ukazuje na jasnu transparentnost kada je u pitanju JPNPCG i upavljanje Ulcinjskom solanom, kao i otvorenost JPNPCG ka saradnji sa svim ključnim subjektima uključenim u zaštitu i upravljanje Solanom. Od NVO CZIP, kao partnera u daljem radu na zaštiti Ulcinjske solane i kao člana Savjetodavnog tijela, u cilju unapređenja zaštite ovog jedinstvenog prostora, eliminisanja mogućnosti dvostrukog finansiranja i nepotrebnog trošenja sredstava poreskih obveznika Crne Gore, kao i transparentnosti u dosadašnjem radu, očekujemo da ćemo u što kraćem roku dobiti stručnu i tehničku dokumentaciju koja je pratila realizovane projekte, kao i dozvole za postavljanje građevinskih objekata koji su u vlasništvu CZIP-a (suvenirnica i tornjevi za posmatranje ptica) na prostoru Ulcinjske solane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: