CZIP: Krivolovci slobodno šetaju područjem Solane i pored službe zaštite

U dijelu zaštite Solane važno je informisati građane da nedostatak krivičnih prijava nije znak uspješnosti upravljanja Solanom niti znak da nema pritiska na ornitofaunu. Nedostatak krivičnih prijava odraz je pravosudnog sistema koji je ovaj postupak obesmislio „obarajući“ prijave“, kažu iz CZIP
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2016. 11:12h

To što iz Nacionalnih parkova tvrde da služba fizičke zaštite nije prijavila nijedan slučaj krivolova na Ulcinjskoj solani, ne znači da ga nema, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

„U kakvom je stanju Solana najbolje pokazuju lovačke čeke i čaure na nasipima što ukazuje na činjenicu da se krivolovci slobodno šetaju ovim područjem i pored službe zaštite, koja po navodima Nacionalnih parkova, redovno obilazi teren“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je iz Parkova, takođe, navedeno da krivične prijave nisu došle ni sa adresa nevladinog sektora pa ni građana, što opet ne znači da nije bilo krivolovnih aktivnosti, već da nevladin sektor i građani nisu u obavezi nezakonite radnje prijavljivati upravi Parkova.

„U dijelu zaštite Solane važno je informisati građane da nedostatak krivičnih prijava nije znak uspješnosti upravljanja Solanom niti znak da nema pritiska na ornitofaunu. Nedostatak krivičnih prijava odraz je pravosudnog sistema koji je ovaj postupak obesmislio „obarajući“ prijave“, kažu iz CZIP.

Oni navode da reagovanje na navode NP ne znači kritiku na privremene upravljače jer je evidentno da je pritisak krivolova smanjen, već kritiku sistema počev od policije preko tužilaštva do sudstva koje nije posvećeno rješavanju krivičnih dijela protiv životne sredine.

„Naime, tužilaštvo ne uzima u razmatranje fotografije na kojima je jasno uhvaćen na (ne)djelu krivolovac jer nisu pribavljene na zakonit način tj. preko mjera tajnog nadzora što je u slučaju suzbijanja krivolovnih aktivnosti, koje su počele poprimati i organizovan karakter, kamen spoticanja svih dosadašnjih prijava. Tužilaštvu takođe nisu bile dovoljno mjerodavne ni fotografije na kojima se vidi kako krivolovac nišani na zaposlene CZIP-a. Pored toga smatramo važnim pomenuti par činjenica o kojima su NPCG u svom saopštenju ipak mogli izvjestiti javnost. Zbog osjetljivosti pitanja Ulcinjske solane koja je u žiži cjelokupne međunarodne, nacionalne a ubrzo i pažnje tužilaštva, javnost treba biti informisana i o drugim aktivnostima Parkova osim opravke pumpe koja je svakako omogućila uspostavljanje potrebnog hidrološkog režima“, kaže s eu saopštenju.

Oni su naveli da se Savjetodavno tijelo koje se bavi rješavanjem problematike Ulcinjske solane nije sastalo još od 9. decembra.

„Napominjemo da se radi o vremenskom periodu u kojem Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbija da da saglasnost na zaštitu Solane do izrade studije ekonomske isplativsti proizvodnje soli. Ministarstvo bez opravdanog razloga ne šalje formular za upis Solane na Ramsar listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja. Javnost saznaje za upis hipoteka Prve banke na 70 odsto vrijednosti državnog zemljišta. Javnost saznaje o odluci Ustavnog suda da se poništi odluka Skupštine kojom je za Solanu omogućena zaštita u prostorno planskoj dokumentaciji. Kreće javna rasprava o Prostornom planu posebne namjene za obalno područje koje podrazumjeva betonizaciju 70 hektara solanskih bazena i izgradnju „eko-rizorta“ sa kapacitetima od 1500 ležaja“, podsjetili su iz CZIP. Pored toga, kako navode, Ministarstvo organizuje aktivnosti u sklopu projekta Solana na bijenalu u Veneciji), a na kojem NPCG nisu prisustvovali, a nisu prdstavljeni ni rezultati monitoringa i brojanja ptica.

„U posljednjih dva mjeseca svi problemi zahtjevali su pažnju i diskusiju Savjetodavnog odbora kako bi se sagledali razlozi zbog kojih se još uvjek čeka sa zaštitom ovog lokaliteta kao i kako bi se sagledale razvojne vizije područja koje su za sada u konfliktu sa aspektima zaštite. Da je sastanka bilo vjerovatno bi se raspravljalo i o godišnjem planu upravljanja kako bi se uskladile aktivnosti svih subjekata koji su uključeni u proces zaštite Ulcinjske solane“; saopšteno je iz CZIP.

Galerija

Bonus video: