"Milijarda ustaje": Plesali na kiši protiv nasilja nad ženama

"Nije mali broj puta da su žene žrtve nasilja završavale napolju, na ulici, na kiši, pa smo simbolično i mi danas tu", istakla je Katarina Đuričković menadžerka programa UNDP-a u Crnoj Gori
103 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2016. 19:15h

Na podgoričkom Trgu Republike danas je, u 12 časova organizovana kampanja protiv nasilja nad ženama, "Milijarda ustaje".

Kiša nije smetala brojnim okupljenima da plešu i pridruže se globalnoj kampanji koja plesom simbolično zahtijeva da svako nasilje nad ženama bude kažnjeno, kao i da bi se pokazala snaga zajedništva u borbi protiv nasilja i osnažila svaka žrtva da prijavi nasilje.

Katarina Đuričković menadžerka programa UNDP-a u Crnoj Gori zadovoljna je odzivom, a smatra da je bez obzira na vremenske nepogode važno ukazati na problem nasilja.

"Nije mali broj puta da su žene žrtve nasilja završavale napolju, na ulici, na kiši, pa smo simbolično i mi danas tu", istakla je Đuričković.

Tradicionalno se, već četvrti put, 14.februara u podne plesalo protiv nasilja u Podgorici, a Đuričković najavljuje da će naredne godine pokušati da događaj prošire i na druge crnogorske gradove.

Pored kancelarije UNDP-a, organizatori događaja su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i nevladina organizacija Sigurna ženska kuća, koji su pozvali žene da prijave nasilje.

Osim predstavnika ovih instutucija, prisutni su bili i predstavnici Glavnog grada, nevladinih organizacija koje se bore za prava žena, a događaj je uljepšao i hor "Zvjezdice".

Planetarnu kampanju "Miljarda ustaje" pokrenula je prije 15 godina američka feministkinja Iv Ensler, a ideja je razvijena kada su Ujedinjene nacije objavile statističke podatke prema kojima jedna od tri žene na planeti ne može izbjeći silovanje ili fizičko zlostavljanje tokom svog života. To znači da je jedna milijarda žena izložena nasilju.

Galerija

Bonus video: