Godišnje 1.400 abortusa, 70 odsto namjernih

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu Agima Ljajević kazala je da je posljednjih godina smanjen trend namjernih prekida trudnoće
61 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2016. 15:52h

Više od 1.400 žena godišnje abortira u Crnoj Gori, a 70 odsto njih namjerno prekida trudnoću, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Povodom 12. febuara, Svjetskog dana seksualne i reproduktivne svijesti, direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu Agima Ljajević kazala je da je posljednjih godina smanjen trend namjernih prekida trudnoće, pa je 2014. godine zabilježeno 957 pobačaja.

“Međutim, smatra se da je ovakva situacija posljedica neurednog registrovanja”, istakla je, dodavši da se prema ocjenama Svjetske zdravstvene organizacije 33 miliona neplaniranih trudnoća dogodi zbog neuspješne kontracepcije i njene nepravilne upotrebe.

Ljaljevićeva tvrdi da je u 2014. registrovano 55 slučajeva seksualno prenosivih infekcija i da je taj broj veoma nizak zbog slabe registracije kod državnih i privatnih institucija i prijavljivanja.

Pojasnila je da je registrovano osam slučajeva sifilisa, tri hlamidije, sedam gonoreje, 19 slučajeva sa HPV-om (humani papiloma virus), 18 sa sifilisom i 20 HIV-a.

Ljaljevićeva je rekla da su tokom prethodne decenije zabilježene povećane stope obolijevanja i da podaci SZO pokazuju da se godišnje zarazi oko 357 miliona osoba jednom od četiri seksualno prenosive bolesti.

Riječ je o hlamidiji (131 milion zaraženih), gonoreji, sifilisu i trihomonijazi, od koje oboli 143 miliona na godišnjem nivou.

“Više od 500 miliona ljudi živi sa genitalnim herpesom, a u bilo kom trenutku, više od 290 miliona ima HPV infekciju, koja uzrokuje više od pola miliona novih slučajeva raka grlića materice i preko 250.000 smrtnih slučajeva”, naglasila je ona.

Istakla je da je od velikog značaja uvođenje preventivnih mjera i aktivnosti kojima se sprečavaju obolijevanje ili napredovanje ovih bolesti.

Bonus video: