TRG REPUBLIKE U PODGORICI

Pridružite se kampanji plesom protiv nasilja nad ženama

"Plešemo da bismo zahtijevali da svako nasilje nad ženama bude kažnjeno! Plešemo da bismo osjetili i pokazali snagu zajedništva u borbi protiv nasilja nad ženama i osnažili svaku žrtvu da prijavi nasilje i POKIDA LANAC!"
1 komentar(a)
Miliajrda ustaje, Foto: Vimeo.com
Miliajrda ustaje, Foto: Vimeo.com
Ažurirano: 13.02.2016. 10:58h

Trg Republike u Podgorici sjutra u 12 časova biće dio planetarne kampanje Miljarda ustaje koju je prije 15 godina pokrenula američka feministkinja, aktivistkinja, dramaturškinja, spisateljica Iv Ensler organizujući akciju V-day.

Svake godine 14. februara plesom širom svijeta iskazuje se protest zbog nasilja nad ženama.

"Plešemo da bismo zahtijevali da svako nasilje nad ženama bude kažnjeno! Plešemo da bismo osjetili i pokazali snagu zajedništva u borbi protiv nasilja nad ženama i osnažili svaku žrtvu da prijavi nasilje i POKIDA LANAC!", navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, Ministarstva rada i socijalnog staranja i NVO Sigurna ženska kuća.

Prošle godine, na ovaj dan, plesalo se u 210 država na svijetu. Očekivanja su da će ove godine taj broj biti premašen, jer cijela Planeta ustaje protiv nasilja nad ženama.

Ideja je razvijena kada su Ujedinjene nacije objavile poražavajuće statističke podatke prema kojima jedna od tri žene na našoj Planeti ne može izbjeći silovanje ili fizičko zlostavljanje tokom svog života, što - ako znamo na Zemlji živi sedam milijardi ljudi - znači da je jedna milijarda žena izložena nasilju.