„Pauk” da se vrati komunalnoj policiji

U resoru na čijem je čelu Osman Nurković, smatraju da bi vraćanje “pauka” komunalnoj policiji, relaksiralo komunalnu inspekciju
485 pregleda 0 komentar(a)
"Pauk" na terenu, Foto: Zoran Đurić
"Pauk" na terenu, Foto: Zoran Đurić

Ministarstvo saobraćaja je još u junu tražilo da se rad ‘na pauku’ ponovo povjeri komunalnoj policiji, umjesto komunalnoj inspekciji, ali na taj zahtjev nisu dobili odgovor od kolega u Ministarstvu javne uprave (MJU), tvrde iz tog resora.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je 18. juna, 2018, MJU dalo sugestije na tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, sa predlogom da se Komunalnoj policiji vrate poslovi rada ‘na pauku’, ali nije nam poznato da li je predlog prihvaćen, a jako je bitan”, navodi se u dokumentu Ministarstva saobraćaja, koji je objavljen nakon sjednice Vlade, 27. decembra.

U resoru na čijem je čelu Osman Nurković, smatraju da bi vraćanje “pauka” komunalnoj policiji, relaksiralo komunalnu inspekciju: “Kojih je veoma malo, u odnosu na enormno veliki broj komunalnih policajaca”.

Iz Ministarstva saobraćaja podsjećaju da je Vlada svojevremeno donijela uredbu kojom su poslovi rada na pauku sa Uprave policije prenijeti na Glavni grad Podgorica. Posao je najprije dat podgoričkoj komunalnoj policiji, ali je kasnijim izmjenama i oduzet.

Istu uredbu Vlada je donijela i za Prijestonicu Cetinje, te opštine Bar, Budva, Bijelo Polje, Tivat, Kotor, Nikšić, Ulcinj i Herceg Novi.

U obrazloženju predloga da se komunalnoj policiji vrati rad na “pauku”, iz resora Nurkovića, pored ostalog, navode stručnu spremu – za komunalnog policajca dovoljan je IV stepen, dok inspektor mora biti visokoobrazovan. To je, smatraju u Ministarstvu saobraćaja, i glavni uzrok što je posljednjih godina u porastu siva ekonomija u prevozu putnika, odnosno nelegalno taksiranje, kako na teritoriji samih opština, tako i među gradovima.

Bonus video: