Sindikat doktora medicine: Ako zakon prođe, država nam daje do znanja da joj nismo potrebni

A ekonomski položaj doktora medicine i specijalizanata je takav da zvanično primaju 397 eura (redovan rad za 174 h), dakle znatno manje u odnosu na prosječnu zaradu u Crnoj Gori
114 pregleda 10 komentar(a)
skupština CG, Foto: Boris Pejović
skupština CG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2016. 17:18h

Sindikat doktora medicine Crne Gore se obratio povodom prve tačke dnevnog reda sjednice Skupštine Crne Gore zakazane za 17.02.2016. godine koja će za predmet raspravljanja imati Prijedlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (u nastavku teksta Prijedlog zakona).

Odbor za ekonomiju na kojoj će se razmatrati navedeni Prijedlog zakazan je za 15.02.2016. godine.

Oni su dostavili u prilogu ovog dopisa i peticiju potpisanu od strane 747 doktora medicine zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Napominjemo, da je ova peticija prije dva mjeseca dostavljena Ministarstvu finansija i Ministarstvu zdravlja Crne Gore. Vlada Crne Gore se povodom naše peticije do današnjeg dana nije izjašnjavala, niti e zatraženo pojašnjenje, niti je ocijenjena kao neutemeljena ili irelevantna. Dakle, naišli smo na muk izvršne vlasti u odnosu na naš zakoniti i opravdani zahtjev. Kako se predloženim zakonom položaj naše struke uopšte ne tretira, obraćamo se Skupštini Crne Gore i svim političkim subjektima koji čine sastav iste, da ne izglasaju pomenuti Prijedlog zakona. Neusvajanje ovakvog zakonskog rješenja smatramo od izuzetne važnosti za očuvanje ionako u velikoj mjeri degradiranog zdravstvenog sistema. Napominjemo da smo se mi kao Sindikat doktora medicine Crne Gore već obraćali Skupštini peticijom u vezi dopunskog rada iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti. To je takođe jedan od zakona koji je pošao tragom degradacije naših prava i naše profesije. Predmetni prijedlog smatramo nastavkom tog i takvog procesa degradacije", saopštili su iz Sindikata doktora medicine.

On su napomenuli da ovim dopisom žele ukratko da opišu trenutni položaj ljekara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Naime, nama je Zakonom o reprezentativnosti sindikata zabranjeno, tj. onemogućeno, da kao jedini strukovni sindikat u zdravstvenom sistemu postanemo reprezentativni. Uzmite za činjenicu da broj ljekara u našoj državi iznosi oko 1400, da je u zdravstvenoj djelatnosti zaposleno oko 9500 radnika, da je Zakonom o reprezentativnosti sindikata određeno da je za reprezentativnost na nivou grane potrebno 15% od ukupnog broja zaposlenih ili u našem slučaju preko 1.400 ljudi. Dakle, i kada bi svaki doktor u Crnoj Gori postao član naše sindikalne organizacije mi ne bi zadovoljili ovaj kriterijum. Samim tim mi kao profesija nikad ne možemo doći u situaciju da učestvujemo u kreiranju Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo. Otišlo se dalje pa nam je onemogućeno čak i elementarno demokratsko pravo da svoje nezadovoljstvo iskažemo putem štrajka, jer je Zakon o štrajku iz marta 2015. godine zabranio štrajk nereprezentativnim sindikalnim organizacijama. Dakle, nama kao sindikalnoj organizaciji koja broji više od polovine svih ljekara u Crnoj Gori, zabranjeno je da iskažemo svoje nezadovoljstvo", kazali su iz Sindikata doktora.

Na sve navedene činjenice, iz Sindikata napominju da je stigao Prijedlog zakona kojim se oni čak i ne tretiraju, niti predlagača zakona interesuje njihov položaj.

A ekonomski položaj doktora medicine i specijalizanata je takav da zvanično primaju 397 eura (redovan rad za 174 h), dakle znatno manje u odnosu na prosječnu zaradu u Crnoj Gori. To je zarada na koju su ljekari "osuđeni" na period koji može biti duži i od 8 godina, kažu iz Sindikata.

"Vidimo, Prijedlogom zakona mnogima su dati žestoki koeficijenti za cnogorske prilike. Svaka čast Gospodo neka ste i treba. Mnogi od nas će primati tri, četri, pet i više puta manje nego mnogi od Vas. Najplaćeniji i napriznatiji iz naše profesije sa dodacima na koeficijenat neće preći vrijednost 10. Za mlade doktore koji su budućnost našeg zdrastvenog sistema ostavljen je koeficijenat 6,5. Pri svemu ovome obavještavamo Vas da je obračunska vrijednost našeg koeficijenta 90 eura. Dakle, i tu je za nas predviđen zakonski minimum. Stoga, mi zahtijevamo da naše najveće zakonadavno tijelo ne usvoji ovakav Prijedlog i predlažemo da se formira posebna radna grupa na nivou ministarstava, Parlamenta i naših predstavnika u najkraćem roku, koji će raditi na novom zakonskom rješenju. Tražimo visoke koeficijente za zaradu shodno značaju posla koji obavljamo. Zamislite samo kakve nezamislive posljedice bi nastale kada bi svi ljekari obustavili rad na samo jedan dan, što ni približno nije slučaj sa ostalim strukama, sa čijim platnim koeficijentima tražimo da se izjednačimo. Smatramo neophodnim da se pronađe način kako pravni tako i ekonomski da se naša profesija uvaži, i da nam se dodijele zarade koje zaslužujemo s obzirom na težinu posla koji obavljamo i na stručnu spremu koju smo stekli, a za koju je trebalo da odvojimo bez malo deceniju - deceniju i po našeg života", kazali su iz Skupštine.

Oni su upozorili da će se ukoliko prođe predloženi zakonski tekst njima poslati poruka da ih oni više ne interesuju.

"Ni mi, ni naš egzistencijalni status, kao ni egzistencijalni status naših porodica. Ovakvim Prijedlogom zakona, kojim nama država sugeriše da nijesmo ni od kakvog značaja za nju, stavlja se teški lanac, bojimo se sa još težim katancem na vrata našeg zdravstvenog sistema. Pozivamo Vas na Vašu državničku ulogu koju vi kao predstavnici građana morate imati. Zaostalost ili gašenje jednog zdravstvenog sistema znači zaostalost društva i države uopšte. Svjedoci smo da je naš zdravstveni sistem prema evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu najzaostaliji od 35 evropskih zemalja. Evo i zbog čega. Broj ljekara na 1000 stanovnika u Crnoj Gori iznosi 2,1, u Hrvatskoj 3, u Bugarskoj 3,9, u Njemačkoj i Španiji 4,9. Crna Gora za zdravstvo po glavi stanovnika izdvaja 55% (265eura) prosječne zarade u državi, Srbija 70% (260eura), Hrvatska 95% (720eura), a Slovenija čak 115% (1200 eura). To znači da su u Crnoj Gori prema ekonomskom potencijalu izdvajanja za zdravstvo najniža u Evropi. Kao direktna posljedica ovakve alokacije budžetskih sredstava prosječna zarada specijaliste sa svim dodacima u Crnoj Gori iznosi 1,3, u Srbiji i Makedoniji 2, u Hrvatskoj 2,8, a u Sloveniji čak 3 prosječne zarade u državi", kazali su u saopštenju.

Sindikat doktora je pozvao poslanike na "osjećaj pravičnosti", pri raspodjeli državnog budžeta.

"Mi ne zamjeramo, niti tražimo da se bilo kojoj drugoj struci ili funkciji koeficijent umanji, niti tražimo najveće koeficijente za nas. Upozoravamo Vas i pozivamo da uzmete u obzir činjenicu da je zdravstveni sistem, i mi kao nosioci tog sistema, slika jednog društva i države. Nipodaštavanje i egzistencijalno ugrožavanje naše profesije ne može, niti smije biti cilj bilo kojeg političkog ili državnog subjekta. Takvo ugrožavanje se neće samo odraziti egzistencijalno na doktore već na kompletno društvo. Mi već dobijamo na desetine poziva naših članova, koji planiraju da napuste Crnu Goru. Školovanje jednog studenta medicine državu Crnu Goru košta oko 25.000 eura, a ljekara specijaliste minimum 100.000 eura. Upozoravamo, kao i u predhodnoj peticiji, da će se neminovno desiti odliv našeg ljekarskog kadra, a samim tim i uloženih sredstava, a mi smo već sada deficitarni sa istim, o čemu Vas možemo detaljnije obavijestiti ako ikad iko iskaže zainteresovanost za te podatke. Na kraju, nadamo se ne samo da ovakav Prijedlog zakona neće dobiti potrebnu skupštinsku većinu, već da će se konačno, politički subjekti pozabaviti našim statusom i podnijeti Prijedlog zakona koji bi uvažio, prepoznao i na kraju riješio teško stanje u kojem se kao struka nalazimo. Takvo rješenje bilo bi podsticaj i prva klica ozdravljenja našeg zdravstvenog sistema", kazali su iz Sindikata doktora medicine.

Bonus video: