Ko će da kupi "pauka" u Tivtu?

Iako je „pauk“ bio relativno kratko u gradu, pokazalo se da je samo prisustvo tog vozila preventivno djelovalo na nesavjesne vozače
597 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od naplatnih parkinga u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa jednog od naplatnih parkinga u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Iako se bez specijalnog vozila za odnošenje nepravilno parkiranih automobila ne može zamisliti efikasno održavanje komunalnog reda u gradu, niti puni uspjeh u sprovođenju koncepta naplate parkiranja na javnim površinama sa kojim se krenulo lani, niko od nadležnih u Tivtu nije u svojim planovima rada ni budžetskim sredstvima za 2019, predvidio nabavku vozila „pauk“.

Kupovine „pauka“ nema u budžetu i planu kapitalnih ulaganja Opštine za 2019, a nabavku tog vozila u program rada sa finansijskim planom za ovu godinu nije uvrstila ni opštinska firma Parking sistem Tivat (PST). Iako je proteklih dana od kada je ta služba indirektno potčinjena Upravi za inspekcije poslove Opštine, rad Komunalne policije osjetno poboljšan i u gradu uvedeno znatno više reda u suzbijanju nepravilnog parkiranja, svi napori neće dati pravog efekta dok se ne nabavi „pauk“. Prethodne dvije godine to specijalno vozilo je u Tivtu bilo angažovano samo po dva mjeseca tokom trajanja špica sezone, a „pauk“ je za te potrebe Opština iznajmljivala od Komunalne policije Podgorice, odnosno jedne privatne tivatske firme.

Parking sistem očekuje prihode u iznosu od 718.000 eura, dok su planirani rashodi te firme skoro 690.000

Iako je „pauk“ bio relativno kratko u gradu, pokazalo se da je samo prisustvo tog vozila preventivno djelovalo na nesavjesne vozače. PST u planu rada za 2019. uprkos tome, nije predvidjela nabavku „pauka“, a u Opštini to nisu učinili jer smatraju da PST zarađuje dovoljno novca obavljajući monopolsku privrednu djelatnost koju mu je povjerila lokalna samouprava, da iz svojih prihoda može kupiti „pauk“.

Bonus video: