Protest bivših radnika PKB Zelenika: Traže da budu vraćeni na posao

Od 1. maja 2015 kada je uveden stečaj 34 , radnika su na evidenciji biroa rada , sa primanjima od 70 eura
414 pregleda 0 komentar(a)
radnici PKB, Foto: Slavica Kosić
radnici PKB, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.02.2016. 15:15h

Bivši radnici TP PKB Herceg Novi AD Zelenika traže da ih poslodavac vrati na posao jer je firma izašla iz stečaja u sptembru prošle godine. U znak protesta ispred upravne zgrade u Zelenici danas se (petak) okupilo 15 tak bivših radnika koji sumnjaju da će aktuelni odbor direktora ponovo pokrenuti poslovne aktivnosti i uposli bivše zaposlene koji su teškoj materijalnoj situaciji.

Od 1. maja 2015 kada je uveden stečaj 34 , radnika su na evidenciji biroa rada , sa primanjima od 70 eura.

Mirko Bulaić, jedan od bivših radnika je kazao da od novembra pokušavaju da se sastanu sa rukovodstvom firme, kako bi razgovarali o povratku na posao, shodno planu reorganizacije.

“Planom je predviđeno da PKB počne da radi i uposli sve radnike koji su bili angažovani do uvođenja stečaja. Odbor direktora Žarko ostojić, Vukašin Šimrak i Đorđe Vavić su privatozovali PKB i radnicima ne dozovaljavaju da dođu do informacija. Jovica Vučurović koji je nelegalno postavljen za izvršnog direktora obećava da će nas vratiti na posao, a mislimo da od toga nema ništa”, kazao je Bulajić.Radnici nisu saglasni da posao dobiju u firmama koje namjeravaju da zakupe poslovne prostore PKB ea: Cvijetni centar i Tehno servis, već insistiraju da im se radni odnos nastavi u matičnoj firmi.

Bulajić tvrdi da PKB od izdavanja pod zakup poslovnog prostora prihoduje milion eura godišnje, a da je za plate radnika prije stečaja izdvajano oko 20 000 eura mjesečno. “Osam sada zaposlenih u PKB u prima više nego što smo mi svi skupa primali do uvođenja stečaja”, tvrdi Bulaić.

“Podnijeli smo i krivičnu prijavu protiv PKB-a, jer je od Pantomarketa kupio imovinu vrijednu 1, 8 miliona eura, a onda je besplatno ustupio na korišćenje Pantodistribuciji”, naveo je Bulaić.

Aleksandar Milović je podsjetio na probleme 20 tak radnika koji su stekli uslove za penziju po takozvanom Jankovom zakonu, ali im se to pravo osporava jer u momentu uvođenja stečaja, država nije imala udjela u akcijskom kapitalu PKB-a.

“Uputili smo žalbu Ministarstvu rada i socijalnog staranja prije tri -četiri mjeseca, ali nismo dobili odgovor, , kazao je Milović uvjeren da bi nakon plana reorganizacije , PKB mogao da uposli više od 5o radnika.

“Smatramo da sadašnje rukovodstvo nije dobronamjerno jer žele da se PKB bavi samo iznajmljivanjem poslovnog prostora, bez namjere da pokrenu bilo kakvu djelatnost.”, tvrdi Milović .

Zagorka Ratković koja je kao referentknja plaćanja u PKB radila 27 godina kaže da je na Birou rada do 1. maja, i da joj obećavajuzaposlenje , ali ne na radno mjesto gdje je radila, jer su na to mjesto “primili nekoga ko je lojalan i ko neće pričati šta se i kako radi i kome se sve plaća i zašto”.

Željko Čvoro sekretar Društva je kazao da se plan reorganizacije poštuje i da će sukcesivno vraćati radnike na posao. Buduće zakupce će, ističe , ugovorom usloviti da prvenstvo u zapošljavanju moraju imati radnici PKB-a.

“Za sada nećemo aktivirati staru djelatnost, jer više nemamo snagu da idemo samostalno na tržište. Pod zakupom su nam svi objekti još dest godina, a mjesečni prihod od zakupa oko 110.000 eura”, objasnio je Čvoro.

Radnici su od Opštine Herceg Novi zatražili jednokratnu pomoć, ali im je odgovoreno da opština nema mogućnosti za finansijsku pomoć, ali je i obećano da će stupiti u kontakt sa rukovodstvom PKB ea, i razgovarati oko primjene Plana reorganizacije firme.

Radnici poručuju da će ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, na jedan period blokirati Jadransku magistralu.

Pantomarket zalagao imovinu PKB za kredite koje nije vraćao

PKB je privatizovan je 2002. godine, a u sastav Pantomarketa je ušao 2004. Godine koji je sa 80 odsto akcija postao većinski valsnik. Podsjećamo da je Privredni sud u Podgorici 30.aprila 2014. Godine na zahtjev OTP Bank PLC iz Madjarske u PKB otvorio stečajni postupak , zbog dugova po ugovorima o kreditima u iznosu od preko 4 miliona eura. Nakon što su povjerioci . njih 65 potražuje 54, 777 miliona eura, prihvatili plan reorganizacije PKB je izašao iz stečaja u septembru prošle godine.

Radnici su i ranije upozoravali da je “glavni problem u firmi PKB veliki broj nezakonito izdatih hipoteka na imovinu firme PKB, koje su bile garancija za kredite koje je većinski vlasnik “Pantomarket” DOO preuzimao za svoju firmu i koje nije vraćao. Manjinski akcionari su više puta ukazivali na nezakonite radnje Panto marketa, ali nijesu uspjeli da spriječe većinskog vlasnika da raspolaže njihovom imovinom.

Bonus video: