AMERIČKO-CRNOGORSKA BILATERALNA SARADNJA

Brod američke Mornarice u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz ambasade SAD, tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Dženifer Blejksli sastaće se sa potpredsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i komandantom Mornarice Vojske Crne Gore kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem
40 komentar(a)
USS The Sullivans, Foto: Screenshot (YouTube)
USS The Sullivans, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.02.2016. 09:17h

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS The Sullivans (DDG 68), razarač sa navođenim projektilima, stigao je jutros u posjetu luci Bar u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti .

Kako je saopšteno iz ambasade SAD, tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Dženifer Blejksli sastaće se sa potpredsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i komandantom Mornarice Vojske Crne Gore kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.

Članovi posade američkog broda imaće zajedničke treninge sa kolegama iz Mornarice Crne Gore i učestvovati u akcijama čiji je cilj saradnja sa lokalnom zajednicom. U sklopu tih akcija, američki mornari će igrati košarkašku utakmicu sa zaposlenima u Opštini, sresti se sa učenicima Osnovne škole "Jugoslavija" i, zajedno sa kolegama iz crnogorske Mornarice, okrečiti fiskulturnu salu Osnovne škole "Blažo Orlandić" (kamermani i fotoreporteri zainteresovani za ovaj događaj treba da budu u Osnovnoj školi "Blažo Orlandić" između 9 i 12 sati u subotu 13. februara).

Ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva u unapređenju pomorske bezbjednosti i sigurnosti.

Brod je dobio ime u čast petorice braće iz Voterlua, Ajova, koji su zajedno služili na brodu USS JUNEAU tokom Drugog svjetskog rata. Braća Saliven: Džordž (28), Frensis (27), Džozef (24), Medison (23) i Albert (20) poginuli su tokom bitke na Gvadelkanalu 13. novembra 1942. USS The Sullivans je usidren u Mejportu, Florida. Dom više od 300 oficira i mornara, brod nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, dva fitnes centra, biblioteku i šoping prostor, pri tom raspolažući s više od 10.000 rezervnih dijelova.

"Američka Šesta flota, sa sjedišten u Napulju, Italiji, izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas