Tužilac da spriječi mućke sa plažama

Budvani kažu da su spremni da podnesu krivične prijave i da traže materijalnu odštetu
131 pregleda 18 komentar(a)
Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.02.2016. 07:07h

Budvani koji su dostavili ponude za zakup plaža pozvali su glavnog specijalanog tužioca Milivoja Katnića da spriječi manipulacije u “Morskom dobru” i zaustavi najavljeno poništenje tendera.

Dvadeset potencijalnih zakupaca koji su, kako kažu, revoltirani zbog sumnje da će tender biti poništen jer plažu navodno nije uspio da zakupi Marko Gvozdenović, sin ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, što bi, tvrde, dovelo do haosa.

“Ne prihvatamo nikakva objašnjenja, jer mi smo plaže zakupili, pošto smo dostavili najbolje ponude. Poništenjem tendera napravili bismo jednu nezapamćenu situaciju. Sada se tačno zna ko je koliko ponudio za koju plažu... Nekome se time vjerovatno svjesno pravi prostor da na ponovljnom tenderu zakupi kupališta koja bude poželio. Dovoljno je da se ponudi par hiljada više...”, saopštilo je 20 zakupaca.

Iz Morskog dobra su odbacili optužbe da namjeravaju da ponište tender pod pritiskom, ili u interesu bilo koga, i da će to biti urađeno zbog propusta u javnom pozivu, odnosno poreskih uvjerenja koje je trebalo dostaviti uz ponudu.

“Vijesti” su juče objavile da su Budvani Đorđe Popović i Danilo Nikolić najavili podnošenje krivičnih prijava protiv nadležnih iz “Morskog dobra”. Njih dvojica su ponudili najviše novca za plažu Ričardova glava, odnosno za kupalište na Slovenskoj plaži.

Popović je za godišnji zakup Ričardove glave ponudio 55.250 eura, znatno više od podgoričkog biznismena Branka-Banja Vujoševića, koji je gazdovao plažom posljednjih nekoliko godina. Nikolić je za zakup kupališta ispred bazena “Torch beach club” ponudio 45.000 eura, četiri puta više od kompanije “Torch platforms”, koja je ponudila euro više od početne cijene. Riječ je o kupalištu koje vodi istoimena britanska kompanija, koju budvanska opozicija povezuje sa Markom Gvozdenovićem...

Budvani koji su dostavili ponude saopštili su juče da su spremni ne samo da podnesu krivične prijave, već i da traže materijalnu odštetu.

Upozoravaju da bi u ponovljenom tenderu moglo doći do “sukoba brojnih interesnih grupa čiji su centri u Podgorici, koje se žele domoći najatraktivnijih djelova Budve”.

“Sve to navodi da je neko namjerno izrežirao cijelu ovu situaciju, kako bi se ponovilo sve ono iz 2013. kada su brojni tenderi bili namješteni, što je tada i priznao pred tužiocem direktor 'Morskog dobra'... To se očigledno i sada čini, pa se ne biraju sredstva da se uskrate prava onima koji su legalno dobili kupališta. Iz tog razloga angažovanje specijalnog tužioca je neophodno, kako bi se na vrijeme spriječile nove malverzacije“.

Bivši direktor “Morskog dobra” Rajko Barović pristao je prije oko pola godine da uplati 7.000 eura u dobrotvorne svrhe, kako ga Specijalno tužilaštvo ne bi krivično gonilo zbog nezakonitog davanja plaža u zakup.

Morsko dobro: Vrednovanje zaustavljeno zbog propusta

Iz Morskog dobra su saopštili da je zaustavljen postupak vrednovanja ponuda, jer su "naknadno utvrdili" da je "došlo do propusta".

Navode da javni pozivi nijesu bili usklađeni sa odlukama Upravnog odbora, odnosno da je tražena “pogrešna” poreska potvrda.

“Navedena greška čini formalni nedostatak postupka koji bi mogao usloviti naknadno poništenje odluka eventualno donijetih na osnovu takvog Poziva. U takvoj situaciji mogle bi nastati štete po buduće korisnike i posljedice po normalno funkcionisanje kupališta. Iz navedenih razloga zaustavljen je postupak vrednovanja ponuda i informacija o nastalom problemu je dostavljena Upravnom odboru“, piše u saopštenju koje su potpisali direktor Morskog dobra Mihailo Đurović i njegovi pomoćnici Rajko Malović i Dragoljub Marković.

Bonus video: