Pola miliona gube samo na jednom lijeku

Lijek protiv kancera, istog generičkog sastava, "Farmont" je ponudio za 110.000, ali je odbijen
230 pregleda 20 komentar(a)
Imatinib lijek, Foto: Tyronib.com
Imatinib lijek, Foto: Tyronib.com
Ažurirano: 12.02.2016. 06:20h

Godišnja nabavka samo jednog lijeka - citostatika "imatinib" ponovo će koštati građane oko 550.000 eura više, u odnosu na proizvod istog generičkog sastava.

Danilovgradska firma "Farmont" ponudila je da 325 kutija "imatiniba", proizvođača "Remedica", proda po prosječnoj cijeni od 340 eura, odnosno za ukupno 110.050 eura.

Posao za nabavku lijeka protiv kancera na tenderu "Montefarma", međutim, dobila je veledrogerija "Glosarij", što će poreske obveznike koštati oko 661.339 eura.

Ponudu firme "Farmont", vlasnika Moma Popovića koji još nije odlučio da li će podnijeti žalbu, "Montefarm" je diskvalifikovao kao neispravnu.

"Ponuđeni oblik lijeka ne odgovara obliku traženom tenderskom dokumentacijom. Naime, za navedenu partiju tražen je lijek 'imatinib' capsule (120*100mg), a od strane navedenog ponuđača ponuđen je lijek 'imanitib' 100 mg film tablete koji oblik ne odgovara traženom", piše, između ostalog, u rješenju "Montefarma".

Agencija za medicinska sredstva i ljekove registrovala je lijek proizvođača "Remedica", nakon što su “Vijesti” u novembru objavile njegove cijene u zemlji i regionu, ukazavši da je nedostatak konkurencije na tržištu bila posljedica često predugih procedura prilikom registracije ljekova.

Isti lijek slovenačkog proizvođača "Krka" u Republici Srpskoj, na primjer, koštao je na posljednjem tenderu 65 eura po kutiji, dok se u Crnoj Gori jedna kutija tog citostatika švajcarskog proizvođača "Novartis" i ove i prošle godine plaća po cijeni od čak 2.034,89 eura.

Ljekovi istog sastava, ali drugih proizvođača, prema podacima dostupnim na Internetu, u Hrvatskoj koštaju oko 600 eura po kutiji, u Srbiji oko 960 eura, a u Sloveniji oko 1.400 eura.

Domaće zdravstvene institucije tokom prošle godine nijesu poštovale vladinu Uredbu po osnovu koje su trebalo da se određuju procijenjene cijene ljekova.

Tek nakon dopune Uredbe, sada se pristupa formiranju cijena koje će, međutim, biti aktuelne tek na narednom godišnjem tenderu.

Žalba košta do 7.000 eura

Vlasnik “Farmonta” Momo Popović nije mogao da precizira da li će se do petka, kada ističe rok, žaliti na odluku “Montefarma”.

"To ću odlučiti nakon konsultacije sa advokatom. Za žalbu je ipak potrebno uplatiti 6.000 do 7.000 eura", kazao je Popović.

"Glosarij", u vlasništvu Branislava-Brana Martinovića, u godišnjoj prodaji ljekova ima najveći udio, oko 60 odsto. U toj firmi je zaposlena i supruga ministra zdravlja Janka Šegrt, što piše i u njegovom imovinskom kartonu.

Dva člana Komisije nijesu željela da potpišu zapisnik

Dva od tri predstavnika Fonda za zdravstveno osiguranje, koji su članovi Komisije "Montefarma" za otvaranje i vrednovanje ponuda na ovogodišnjem tenderu za nabavku ljekova za oralnu upotrebu, nijesu željeli da potpišu zapisnike o odlukama za izbor najpovoljnijih ponuđača, saznaju nezvanično "Vijesti".

Navodno, glavni razlog za to bile su žalbe firme "Adoc", koja se žalila Upravnom sudu na diskriminaciju prilikom pripreme tenderske dokumentacije, o čemu sud još nije odlučio, kao i nabavna cijena lijeka "imatinib".

Bonus video: