Ko je kršio zakon mora odgovarati?

Skupština je ignorisala probleme u Agenciji, što je rezultiralo otkazom direktoru Obrenoviću, policijskom istragom o obijanju njegovog radnog stola, žalbom Višem sudu...
90 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.02.2016. 19:42h

Skupština Crne Gore uskoro bi mogla da pokrene pitanje razrješenja predsjednika i člana Savjeta Agencije za slobodan pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka, Muhameda Đokaja i Alekse Ivanovića, ili člana Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Bojana Obrenovića, ako se ispostavi da je neko od njih kršio zakon prethodnih mjeseci.

Skupština je ignorisala probleme u Agenciji za SPI o kojima je bila obaviještena, što je rezultiralo otkazom direktoru Obrenoviću, policijskom istragom o obijanju njegovog radnog stola i žalbom Višem sudu na odbijajuću presudu Osnovnog suda, kojom se pokušao poništiti raniji Obrenovićev izbor.

Zbog svega toga, skupštinska radna grupa za vraćanje povjerenja u izborni proces obratila se nedavno Osnovnom sudu, apelujući da ubrza radni spor po tužbi Obrenovića protiv Agencije za SPI.

Bivši direktor u tužbi je naveo da je nezakonito otpušten.

To pitanje pokrenuo je poslanik i član radne grupe Goran Danilović, kada se raspravljalo o radu Savjeta Agencije za antikorupciju, čiji je Obrenović takođe član.

Danilović je kazao da će neko morati da snosi odgovornost, ukoliko se utvrdi da je tako važna institucija nezakonito otpustila direktora.

Članove Savjeta bira parlament, dok se direktor bira na javnom konkursu koji raspisuje Savjet.

I dok Savjet sprovodi zakone, direktor vodi računa o administrativnom poslovanju.

Obrenović i dvojica članova Savjeta, međutim, sporili su se mjesecima oko nadležnosti, odnosno navodnog miješanja u posao.

Obrenović je obavijestio radnu grupu, između ostalog, da kao javni funkcioner nije mogao dobiti rješenje o prestanku radnog odnosa na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, što je napisao i u tužbi.

“Agencija nije mogla da tužioca (Obrenovića) tretira kao svakog drugog 'zaposlenog' jer je on, shodno članu 51 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, organ Agencije” , naveo je Obrenović u tužbi, po kojoj je održano tek pripremno ročište, iako radni sporovi imaju prioritet u sudovima.

Za Obrenovićevo razrješenje krajem prošle godine glasali su Đokaj i Ivanović, dok je treći član Savjeta Radenko Lacmanović bio protiv, upozoravajući kolege da krše zakon.

Đokaj juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti“ u vezi sa smjenom Obrenovića i eventualnom odgovornošću.

Predsjednik Savjeta i direktor ne mogu biti odbornici

Osnovni sud u Podgorici doveo je u pitanje izbor Đokaja na mjesto predsjednika Savjeta , navodeći da, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odbornici i poslanici ne mogu biti članovi Savjeta Agencije za SPI, ili njen direktor. Takav stav utvrđen je u decembru prošle godine, jer je Đokaj podnio tužbu na izbor Obrenovića za direktora, pošto je on bio jedan od zainteresovanih kandidata za to mjesto.

Sud je njegovu tužbu odbacio, potvđujući stav Savjeta kojim je tada rukovodio Šefko Crnovršanin.

U presudi se navodi da je Đokaj bio odbornik u Skupštini Gradske opštine Golubovci, kada je konkurisao za direktora i predsjednika Savjeta . Nakon što Administrativni odbor Skupštine nije htio da tumači zakon u vezi sa tim, Đokaj je podnio ostavku na odborničko mjesto neposredno prije izjašnjavanja poslanika.

Bonus video: