Green Home donirao zimsku opremu za nadzornike NP Skadarko jezero

"Nekontrolisana upotreba i iskorišćavanje biljnih resursa dovodi do značajnih promjena u brojnosti i sastavu vrsta, što dovodi do narušavanja biološke raznovrsnosti i stabilnost ekosistema. Svi ovi problemi negativno utiču na održivi razvoj NP i adekvatnu turističku valorizaciju njegovog potencijala", upozorili su iz Green Home
0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2016. 18:37h

Nevladina organizacija Green Home donirala je zimsku opremu za nadzornike Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero, vrijednu 5.000 eura.

Donacija, koja je danas uručena upravi NP-a, dio je projekta "Podrška dugoročno održivom upravljanju Skadarskim jezerom".

U saopštenju Grin houma se pojašnjava da su nadzornici zaduženi za kontrolu i sprječavanje nelegalnih aktivnosti.

"Nedostatak kvalitetne opreme i uniformi predstavljaju još jednu prepreku sa kojima se suočavaju članovi Službe zaštite, naročito u zimskim mjesecima kada su niske temperature, a njihov posao zahtijeva višesatni boravak na otvorenom dijelu jezera", smatraju u Green Home.

Stoga je, kako su naveli, u saradnji sa predstavnicima nadzornika i upravom tog NP dogovorena nabavka zimske opreme vrijedne 5.000 eura.

Iz Green Home su kazali da se u okviru granica NP Skadarsko jezero, koje je međunarodno prepoznato kao Ramsar močvarno stanište, područje od međunarodnog značaja za ptice i biljke, svakodnevno mogu evidentirati neregularne aktivnosti pojedinaca u vidu ilegalnog lova i ribolova, kao i ilegalne gradnje.

Prema njihovim riječima, nezakoniti ribolov jedan je od glavnih ekoloških prijetnji jezerskoj fauni, kao i eksploatacija ptica i drugih životinjskih vrsta.

"Nekontrolisana upotreba i iskorišćavanje biljnih resursa dovodi do značajnih promjena u brojnosti i sastavu vrsta, što dovodi do narušavanja biološke raznovrsnosti i stabilnost ekosistema. Svi ovi problemi negativno utiču na održivi razvoj NP i adekvatnu turističku valorizaciju njegovog potencijala", upozorili su iz Green Home.

Oni su dodali da će u narednim mjesecima, u okviru projekta, biti izrađen priručnik kojim će se nadzornicima dati jasna uputstva za podnošenje različitih vrsta prijava, kako bi se poboljšao rad čuvarskih službi.

Kako su naveli, biće organizovana i obuka za njegovu primjenu u praksi kao i sastanak sa nadzornicima koji štite Skadarsko jezero na albanskoj strani.

"Ovo je dio aktivnosti kojima se nastoji unaprijediti zaštita najvećeg jezera na Balkanu, kroz poboljšanje primjene domaćih i međunarodnih zakona u praksi i jačanje kapaciteta upravljača zaštićenim područjima", kazali su iz Green Home.

Oni su dodali da se Projekat se realizuje u saradnji sa Institutom za zaštitu prirode u Albaniji i Međunarodnom unijom za zaštitu prirode uz finansijsku podršku Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme.

Bonus video: