Nadležni da pripreme plan za mogući tranzit migranata

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc nije isključio mogućnost da Crna Gora postane dio tranzicione rute za migrante ukoliko Austrija zatvori granice
3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.02.2016. 15:11h

Nadležni organi treba da pripreme plan predloga u vezi sa mogućnošću da Crna Gora postane trazitna ruta za migrante, dogovoreno je na dašanjoj sjednici Vlade.

Ministar finansija, Radoje Žugić kazao je novinarima da je na sjednici Vlade bilo riječi o najavama da bi Crna Gora mogla postati dio tranzitne rute za migrante.

“Dogovoreno je da nadlaženi organi pripreme, svak iz svog opusa, plan predloga i da na narednoj sjednici Vlade dobijemo konretne zaključke”, rekao je Žugić.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc nije isključio mogućnost da Crna Gora postane dio tranzicione rute za migrante ukoliko Austrija zatvori granice.

On je u srijedu ocijenio da bi, ukoliko Austrija i neke države u regionu zatvore granice za migrante to imati posljedice za cijeli region.

“Postoji mogućnost da države koje do sad nijesu bile postanu dio tranzitne rute“, kazao je Kurc.

Prema njegovim riječima, Crna Gore se ne nalazi na toj ruti, ali mogućnot da postane dio nje nije u potpunosti isključena.

Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, kazao je da će Crna Gora, ukoliko dođe do zatvaranja granica za migrante, svoju politiku sinhronizovati sa zemljama regiona i Evropskom unijom.

On je naveo da je Crna Gora već ima plan postupanja u određenim situacijima i da su mjere koje je država pripremila kvalitatvnog karaktera.

Bonus video: