Komemorativna sjednica povodom smrti akademika Rajka Vujičića

Akademik Rajko Vujičić preminuo je 5. februara, u Kotoru u 76. godini života
74 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Vujičić
Rajko Vujičić
Ažurirano: 11.02.2016. 08:09h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje Komemorativnu sjednicu povodom smrti akademika Rajka Vujičića.

Komemorativna sjednica će biti održana u ponedjeljak, 15. februarau 12 sati, u zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Akademik Rajko Vujičić preminuo je 5. februara, u Kotoru u 76. godini života.

Vujičić je rođen 18. maja 1940. godine u Gornjem polju kod Nikšića. Osnovno obrazovanje završio je u Vidrovanu, gimnaziju i Filozofski fakultet u Skoplju. Magistrirao je 1979. u Zadru na Filozofskom fakultetu, gdje je 1983. godine i doktorirao.

Od 1966. do 1985. godine radi na Turističkom odsjeku Više pomorske škole u Kotoru kao saradnik, predavač i profesor. Od 1985. do 1988. godine je docent na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, a od 1988. do 1998. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti predaje na Cetinju, gdje je bio redovni profesor.

Predavao je na postdiplomskim studijama Fakulteta za pomorstvo u Kotoru i na Filozofskom fakultetu u Prištini.

Bavio se pedagoškim, naučnoistraživačkim, publicističkim i medijskim radom.

Član je bio crnogorskog PEN centra, predsjednik Društva istoričara umjetnosti Crne Gore, član nekoliko redakcija stručnih časopisa kao i stručnih komisija iz domena zaštite kulturne baštine. Boravio je u svim evropskim zemljama (izuzev skandinavskih), Egiptu, Palestini, Kapadokiji i afričkim zemljama MAGREBA. Objavio je više posebnih izdanja i tridesetak naučnih članaka i rasprava.

Bonus video: