U petak i za vikend Velika bokeljska fešta i Sajam maslina i vina

Manifestacija koja za cilj ima obogaćivanje turističke ponude Herceg Novog i Boke, ali i popularizaciju domaćih proizvoda, tradicije i zdravih navika u ishrani, kao i edukaciju proizvođača i potrošača o važnosti kvaliteta proizvoda održava se osmi put
0 komentar(a)
Velika bokeljska fešta, Foto: Slavica Kosić
Velika bokeljska fešta, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.02.2016. 15:24h

Velika bokeljska fešta i Sajam maslina i vina održaće se 12, 13. i 14. februara u Bijeloj, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Manifestacija koja za cilj ima obogaćivanje turističke ponude Herceg Novog i Boke, ali i popularizaciju domaćih proizvoda, tradicije i zdravih navika u ishrani, kao i edukaciju proizvođača i potrošača o važnosti kvaliteta proizvoda održava se osmi put.

Organizatori su NVO Velika bokeljska fešta i MZ Bijela.

Planiran je zanimljiv zabavni, književni i muzički program, u kome se ističe scenski prikaz dolaska znamenitog Bokelja kapetana Petra Želalića (1717-1811), Malteškog viteza, koji je kao sužanj, oteo tadašnji najveći ratni jedrenjak na Mediteranu, tursku „Veliku sultaniju“, i njome odbjegao za Maltu.

Tradicionalna sadnja masline koja se svake godine posvećuje nekom od znamenitih Bijeljanja, ove godine neće biti organizovana, ali će, prema riječima Nikole Svilanovića, predsjednika NVO Velika bokeška fešta, biti upriličen okrugli sto "Maslina i znameniti Bijeljani".

Sajam masline i vina biće otvoren u subotu od 10 do 17 sati i u nedjelju od 10 do 14 sati i okupiće oko 20 izlagača iz naše zemlje.

Predsjednica Maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić kazala je da će se na okruglom stolu "aktuelni problemi sa kojima se susreću maslinari u Boki govoriti zaštiti starih maslina, Zakonu o maslinarstvu i zaštiti maslinjaka, kao i o načinu ostvarivanja prava u zaštiti starih maslina.

Bonus video: