Otvoren Dnevni boravak za stare u nikšićkom naselju Duklo

"Kada smo otvorili prvi Dnevni boravak imali smo jednog korisnika, da bi se situacija promijenila nakon nekoliko mjeseci“
362 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2016. 15:04h

U Nikšiću je danas otvoren treći Dnevni boravak za stare u kome će mjesta naći 20 osoba starijih od 65.godina. Ukupna površina objekta je 268 metara kvadratnih, od čega je adaptirano oko 150 kvadrata. Dnevni boravak se nalazi u Mjesnoj zajednici Uzdomir koja broji oko 320 penzionera. Objekat je obezbijedila Opština Nikšić, dok je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa UNDP-ijem, uložilo 60.000 eura za adaptaciju prostora i opremanje objekta. Prvi Dnevni boravak za stare otvoren je 2012. godine.

Direktor Centra za socijalni rad mr Ivan Mitrović kazao je da se polako razbijaju stereotipi o dnevnim boravcima i pozvao pripadnike treće dobi da posjete Dnevne boravke i uvjere se „koliko njihova svakodnevica postaje smislenija ukoliko njen sastavni dio bude Dnevni boravak za stare.

"Kada smo otvorili prvi Dnevni boravak imali smo jednog korisnika, da bi se situacija promijenila nakon nekoliko mjeseci“, kazao je Mitrović.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da su obezbijedili sredstva za drugi dio objekta u kome se nalazi novootvoreni Dnevni boravak za stare i da će isti biti namijenjen omladini sa smetnjama u razvoju starijoj od 27.godina. Prema njenim riječima u aprilu se očekuje raspisivanje tendera za rekonstrukciju vojnih objekata ispod Trebjese koji će biti pretvoreni u Dom za stare.

"Otvaranje Doma za stare biće prilika da se zaposli veliki broj Nikšićana, a upravo je nezaposlenost najveći problem sa kojim se sreće Vlada i resorno ministarstvo, a posebno u Nikšiću gdje imamo veliki broj visokoškolaca“, poručila je Kovačević.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je briga o starima mjera ozbiljnosti svake države, a da je socijalizacija ono što je najstarijoj populaciji najpotrebnije. Prema njegovim riječima Opština Nikšić je dobar primjer konsolidacije fianasija i odlične reforme javne uprave.

"Riječ je o opštini koja je krenula krupnim korakom naprijed i odlično prati sve Vladine programe, prije svega iz ekonomske politike, što je najvažnije za stvaranje boljeg kvaliteta života”, kazao je Žugić.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da se otvaranjem Dnevnog boravka rješava jedan od brojnih problema starih.

U toku izgradnja zgrade za penzionere

Ministri i predsjednik Opštine obišli su lokaciju na kojoj su u toku radovi na izgradnji zgrade za penzionere.

“Kvadrat će biti po cijeni od 310 eura. Mislim da se nigdje jeftinije i ozbiljnije u Crnoj Gori ne pravi takav stambeni objekat“, kazao je Žugić.

Grbović je izrazio nadu da se neće stati samo na toj zgradi gdje će stanove dobiti 75 penzionera, već da će ih biti još.

Galerija

Bonus video: