Iz Budve iznijeli 32.000 tona otpada

Na proslavi godišnjice Komunalnog iz Budve rečeno da je to javno preduzeće prošlu godinu okončalo poztivnim poslovanjem
129 pregleda 0 komentar(a)
komunalci, Budva, Foto: Vuk Lajović
komunalci, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.02.2016. 20:52h

Iako u Budvi živi tri odsto stanovništva Crne Gore, iz te opštine godišnje se deponuje i sakupi 13 odsto ukupnog otpada u državi.

To je saopštio direktor budvanskog komunalnog preduzeća Đorđe Medin, ilustrujući sa kakvim se problemima suočavaju radnici tog javnog preduzeća kako bi metropolu turizma održali čistom.

Na svečanoj konferenciiji za novinare povodom rođendana te opštinske firme, kazao je da je tokom 2015. iz Budve deponovano i sakupljeno nevjerovatnih 32.000 tona raznog otpada.

“Na sanitarnu deponiju Možura odvezli smo 21.483 tone otpada, što je pet odsto više nego 2014. Pored toga, sakupljeno je i 5.000 tona kabastog inertnog otpada, reciklirano je hiljadu tona papira, kartona i plastike, te deponovano i pet hiljada tona komunalnog kanalizaiconog mulja sa postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici”, rekao je Medin.

Naglašavajući da su 2015. godinu u tom javnom preduzeću okončali pozitivnim poslovanjem, Medin je kazao da je prihod Komunalnog preduzeća minule godin bio 5.000.000 eura.

Rekao je da su radnici redovno pimali zarade i da su dugovanja prema dobavljačima niska.

„Opština je smanjila dugovanje prema našem preduzeću za pola miliona i ono je sada oko milion i po eura”, kazao je Medin.

Prema njegovim riječima, i dalje je izražen problem obezbjeđivanja nekvalifikovane radne snage za sezonu.

“Sva komunalna preduzeća na primorju imaju problem sa Predlogom novog zakona o zaradama u javnom sektoru. Nadamo se da takav zakon neće biti usvojen, jer bi to dovelo do prakično duplo manjih zarada fizičkih radnika, koji su stalno deficitarni. Ne znam kako bi prebrodili taj problem“, naveo je Medin.

Prema njegovim riječima, Komunalnom preduzeću dodijeljeno i održavanje javne rasvjete.

On je rekao da je rasvjeta u mnogo lošem stanju u zoni kojom gazduje javno preduzeće Morsko dobro.

Bonus video: