"Zajedno za Igračkoteku": U subotu akcija prikupljanja igračaka

Iz Udruženja su ukazali da je interesovanje za iznajmljivanje igračaka veliko
0 komentar(a)
igračke, Foto: Shutterstock
igračke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2016. 19:55h

Udruženje Roditelji organizovaće u subotu u Podgorici veliku akciju prikupljanja igračaka za fond Biblioteke igračaka, pod sloganom Zajedno za Igračkoteku. Iz tog Udruženja su pozvali roditelje i sve zainteresovane da doniraju očuvane edukativne igračke sa kojima se njihovi mališani više ne igraju, kako bi druga djeca imala priliku da ih koriste iznajmljujući ih ili igrajući se u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra. Oni su kazali da je Fond biblioteke igračaka trenutno zadovoljavajući, zahvaljujući donacijama kompanija i pojedinaca. Iz Udruženja su ukazali da je interesovanje za iznajmljivanje igračaka veliko. „U toku prve tri sedmice rada Igračkotete i Razvojnog centra iznajmljeno je čak 96 igračaka, što je najbolji pokazatelj koliko je takvo mjesto bilo potrebno našim sugrađanima“, saopštili su iz Udruženja Roditelji. Prema njihovim riječima, želja im je da se postojeći fond obogati kako bi što veći broj djece mogao da koristi usluge Igračkoteke. Oni su objasnili da su iz tog razloga odlučili da organizuju veliku akciju prikupljanja igračaka tokom koje se, kako su naveli, nadaju da će zajedničkim snagama uspjeti da se broj raspoloživih igračaka poveća. „Najpotrebnije su igračke od kvalitetne plastike ili drveta uz pomoć kojih djeca mogu razvijati finu i krupnu motoriku, ali su dobrodošle i očuvane knjige, naročito školske lektire, zatim dječiji časopisi, enciklopedije i slično“, kazala je koordinatorka Igračkoteke i Razvojnog centra, Lepa Žunjić.

Najpotrebnije su igračke od kvalitetne plastike ili drveta uz pomoć kojih djeca mogu razvijati finu i krupnu motoriku, ali su dobrodošle i očuvane knjige, naročito školske lektire...

Vrata Igračkoteke i Razvojnog centra u subotu će biti otvorena od 11 do 17 sati, a djeca koja donesu igračku kao donaciju moći će da dobiju besplatnu fotografiju fotografkinje Aide Dizdarević, oslikavanje lica i slatkiše koje će obezbijediti Crnagoracoop i Biobella Crna Gora. Sa djecom će se, kako su najavili, družiti i Žarko Žabac. Udruženje Roditelji pozvalo je i kompanije da obavijeste svoje zaposlene i organizuju u toku sedmice mini akcije prikupljanja očuvanih igračaka unutar svojih kolektiva i na taj način se uključe u akciju i pomognu rad Igračkoteke. Igračkoteka i Razvojni centar su mjesta gdje roditelji i staratelji mogu besplatno da iznajme neku od igračaka za svoje dijete i vrate je nakon određenog perioda, slično iznajmljivanju knjiga u biblioteci. Pored klasičnog iznajmljivanja igračaka, djeca zajedno sa svojim roditeljima ili starateljima, mogu i da, kako su pojasnili iz Udruženja, provedu neko vrijeme u prostoru Igračkoteke, igrajući se i učestvujući u besplatnim tematskim radionicama i predavanjima.

Iz Udruženja su podsjetili da su u proteklih 20 dana održane likovna radionica, radionice posvećene medijskoj pismenosti, održavanju pažnje i rješavanju konfliktnih situacija, kao i radionica izrade vezenih čestitki. U srijedu će, kako su najavili, biti održana radionica “Igra reciklaže”. Akcija prikupljanja igračaka organizuje se u okviru projekta Podrška ranom razvoju djece kroz aktiviranje prvog Razvojnog centra sa bibliotekom igračaka u Crnoj Gori. U okviru ovog projekta biće, pored besplatnih edukativnih i kreativnih radionica, u prostoru Razvojnog centra organizovana i podrška u učenju djeci školskog uzrasta iz socijalno ugroženih porodica.

Bonus video: