Nema štrajka, zarade u ratama

Željeznički prevoz svim radnicima duguje decembarsku i januarsku platu, jer još uvijek sa Vladom nije sklopljen ugovor o obavezi javnog prevoza
102 pregleda 2 komentar(a)
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.02.2016. 19:38h

Menadžment Željezničkog prevoz Crne Gore (ŽPCG) obećao je radnicima da će decembarsku i januarsku platu isplatiti do početka marta.

Uprava preduzeća juče se sastala sa Reprezentativnim sindikatom ŽPCG i ponudila im da decembarsku zaradu isplate iz dva puta, prvu polovinu danas, a drugu 19. februara.

Radnici su zbog neisplaćenih zarada bili spremni da štrajkuju, ali su od te ideje odustali nakon dogovora sa preduzećem.

Sekretar sindikata Mirko Rmandić kazao je juče “Vijestima” da su prihvatili ponudu preduzeća, a da će o januarskoj plati još pregovarati.

“Raspravljali smo o cjelokupnoj situaciji u preduzeću i postigli dogovor. Uzevši u obzir trenutnu finansijsku situaciju u Željezničkom prevozu prihvatili smo da nam se dugovanja za decembar isplate u dvije rate. O januarskoj plati ćemo još razgovarati”, kazao je Rmandić.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, menadžment je ponudio da im januarsku plate isplate do početka marta.

Iz ŽPCG, na čijem je čelu Milojica Zindović, odgovorili su “Vijestima” da su se dogovorili o načinu isplate zarada, ali nijesu precizirali koliko duguju, niti na koji način će isplatiti zaostale zarade svojim radnicima.

“Poslije iscrpnih razgovora i obrazloženja menadžmenta Željezničkog prevoza sastanak je završen sa zaključcima na obostranu korist. Na sastancima je dogovoren način isplate zaostalih zarada i ukazano na mogućnost obezbjeđenja sredstava za isplatu redovnih zarada”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Pojasnili su da zarade kasne jer još nije potpisan ugovor o obavezi javnog prevoza između ŽPCG i države, kojim se definišu iznosi naknada po ovom osnovu. Tvrde da država ne vrši nikakve isplate bez definisanog ugovora, koji će, tvrde, ubrzo biti potpisan.

“Prema riječima predstavnika reprezentativnog sindikata, radnici prenose državnim organima da bi trebalo da bolje shvate ulogu i mjesto Željezničkog prevoza Crne Gore čija je osnovna djelatnost prevoz putnika, i usklađuje cijene karata prema platežnoj moći putnika koji koriste voz kao prevozno sredstvo a prvenstveno mislimo na radnike, đake , studente i penzionere. Jer subvencija koju Željeznički prevoz Crne Gore dobija je ispod evropskih kriterijuma svih željeznica koje se bave prevozom putnika”, istakli su iz ŽPCG.

Mašinovođe će razmisliti o predlogu

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” potvrdili su da je uprava ŽPCG juče održala poseban sastanak sa mašinovođama, koji su najugroženiji kašnjenjem plata.

Isti izvori tvrde da mađinovođe još nijesu prihvatile predlog ŽPCG, već da će to razmatrati na jednom od sljedećih sastanaka.

“ Mašinovođe imaju na sebi veliku odgovornost, jer voze veliki broj putnika. Moraju da budu odmorni i skoncentrisani na posao, što teško mogu biti ako dva mjeseca nijesu primili platu”, kazao je izvor “Vijesti”.

Bonus video: