Pljevaljski stočari ne znaju šta će sa mlijekom: Sir se ne isplati praviti

Stočari su se našli u velikom problemu nakon što je mljekara “Lazine” prestala da otkupljuje mlijeko od 1. januara...
166 pregleda 32 komentar(a)
farma, Foto: Goran Malidžan
farma, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.02.2016. 20:18h

Brojni pljevaljski stočari našli su se u nezavidnoj situaciji, nakon što je danilovgradska mljekara Lazine od 1. januara prestala da otkupljuje mlijeko.

Mljekara je o obavijestila kooperante da neće otkupljivati mlijeko, zbog, navodno, velikih zaliha sa kojima raspolažu.

Slaviša Cvijović iz sela Adrovići jedan je od 35 većih proizvođača sa područja Opštine.

On ističe da je, zahvaljujući dobroj saradnji sa mljekarom Lazine, proširio farmu, na kojoj trenutno uzgaja 32 muzne krave.

“Od 1. januara morali smo da se preorijentišemo na proizvodnju sira, što ide veoma teško jer smo se već desetak godina bazirali na predaji mlijeka. Lakše nam je bilo predavati mlijeko nego proizvoditi sir, jer oko njega ima puno više posla. Cijena kod mljekare je bila solidna, tako da smo bili zadovoljni jer je otkup bio redovan, ali i plaćanje“.

Cvijović kaže da dnevno može da proizvede od 150 do 170 litara mlijeka, odnosno dvadesetak kilograma sira.

“Ne znamo šta ćemo sa ovolikim količinama sira. Još nismo našli nekog sigurnog kupca. Od Nove godine pokušavam, ali sve to teško ide. Kod svakoga koga sam pozivao ista je priča. Sir pljevaljski slabije prolazi jer je mala kupovna moć, pa se svi opredjeljuju za sireve koji se prodaju po nižoj cijeni, bez obzira na kvalitet”.

Ističe da je najgore od svega što “smo svi kreditno zaduženi” i što bez redovne prodaje ne mogu da izmiruju obaveze.

Problem sa vraćanjem kredita ima i poljoprivrednik Blagomir Mršović is sela Kruševo.

On kaže da je Lazinama dnevno prodavao oko 200 litara mlijeka, po cijeni od 40 do 45 centi za litar.

“Prije tri godine bila je drugačija priča. Uvezli smo krave iz Njemačke, uradili infrastrukturu kako bi poboljšali život na selu. Sav taj rad i trud danas je pao u vodu, jer sve što proizvedemo nemamo kome da prodamo. Najveći problem što imamo blizu 400 do 500 eura mjesečno obaveza po osnovu kredita. U razgovoru sa mojim kolegama poljoprovrednicima, koji se bave proizvodnjom sira, doznao sam da je taj mlječni proizvod teško prodati i da svi imaju po više stotina kilograma sira na zalihama“.

Predsjednik unije stočara: Propast zbog nekontrolisanog uvoza mlijeka

Predsjednik unije stočara Milko Živković kazao je da je domaća proizvodnja mlijeka osuđena na propast, zbog, kako tvrdi, nekontrolisanog uvoza.

“Da li je ovo početak kraja, ostaje da se vidi. Uvoznički lobi je toliko ojačao i postao drzak, da nije moguće očekivati boljitak. U potpunosti razumijemo postupak mljekare 'Lazine', ali neko treba da razumije i stočare, jer je veliki broj nas kreditno zadužen i otkup mlijeka je jedini izvor za vraćanje kredita i prihoda za život porodice”, rekao je Živković “Vijestima”.

Bonus video: