Numanović u posjeti Budvi

Teme radnog sastanka odnosile su se na stanje i poštovanje ljudskih i manjinskih prava u opštini Budva, politiku unapređenja rodne ravnopravnosti, unapređenje prava pripadnika/ca ranjivih društvenih kategorija i na buduće planove za nastavak aktivnosti u oblasti zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda
86 pregleda 11 komentar(a)
Suad Numanović, Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Suad Numanović, Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.02.2016. 17:39h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović boravio je u radnoj posjeti Opštini Budva, i tom prilikom se sastao sa predsjednikom opštine Srđom Popovićem i njegovim saradnicama.

Teme radnog sastanka odnosile su se na stanje i poštovanje ljudskih i manjinskih prava u opštini Budva, politiku unapređenja rodne ravnopravnosti, unapređenje prava pripadnika/ca ranjivih društvenih kategorija i na buduće planove za nastavak aktivnosti u oblasti zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ministar Numanović je istakao da je Crna Gora prethodnih godina uspostavila dobar zakonodavni okvir po pitanju zaštite ljudskih i manjinskih prava, te da je potrebno da se ubuduće djeluje sa nivoa države, lokalnih zajednica, NVO sektora, medija, svih relevantnih institucija i cijelog društva, kako bi se usmjerila zajednička energija u smislu efikasne primjene zakona.

Ministar Numanović je istakao da je Opština Budva preteča u donošenju lokalnih akcionih planova koji se odnose na prava pripadnika/ca ranjivih društvenih i ženske populacije, te da je Opština Budva jedna od prvih potpisnica Memorandima o zaštiti prava LBGT populacije. U tom smislu, ministar je naglasio da Opština Budva svojim primjerom daje veliki dobrinos u pravcu poštovanja ljudskih i manjinskih prava, te da kroz adekvatnu primjenu lokalnih akcionih planova sa tom praksom treba da nastavi.

Predsjednik Popović je upoznao ministra Numanovića sa aktuelnim dešavanjima po pitanju ljudskih prava i sloboda, rodne ravnopravnosti, pripadnika/ca LGBT populacije, ali i sa problemima sa kojima se opština susreće kad je riječ o romskoj populaciji. Predsjednik Popović je istakao da je u Budvi u ovom trenutku zabilježen visok stepen zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima u organima lokalne uprave i javnim ustanovama i preduzećima. Kada je riječ o pravima osoba sa invaliditetom Popović je istakao da će ova osjetljiva kategorija društva po prvi put dobiti prostorije za radne aktivnosti koje sprovode kroz svoju nevladinu organizaciju. Naglasio je da u saradnji sa resornim Ministarstvom i Upravom za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore Opština trenutno sprovodi aktivnosti na pronalažanju trajnog smještaja i poboljšanja uslova za život pripadnika romske populacije koji dugi niz godina borave u budvanskom naselju “Palestina”. Popović je naglasio da Opština Budva ima obavezu da kreira što bolje uslove za rad i život svih svojih građana i građanki.

Bonus video: